latinica  ћирилица
23/12/2015 |  15:56 ⇒ 24/12/2015 | 08:59 | Аутор: РТРС

Може ли се у Српској живјети од пластеничке производње? (ВИДЕО)

Прилику да зараде бавећи се пољопривредом добило је више домаћинстава из Семберије, Угљевика и Лопара.
Пластеничка производња у Српској - Фото: РТРС
Пластеничка производња у СрпскојФото: РТРС

У оквиру пројекта Међуопштинске сарадње, 24 пољопривредника добила су пластенике из донације УНДП-а, вриједности 150 ооо марака. Пластеници су донирани вишечланим породицама, у којима ниједан члан није запослен, а које се већ баве повртарском производњом. Дванаест пластеника добили су повртари у Бијељини, а по шест је подијељено у Угљевику и Лопарама.

Пластеничка производња је најинтензивнији облик повртарске производње који омогућава пољопривредницима да и на малим посједима могу да ријеше проблем егзистенције. Донација пластеника УНДП-а површине 400 квадратних метара знатно ће побољшати производњу поврћа које је основни извор прихода овим породицама.

- Дошло је вријеме да се не може успјешно производити на отвореном пољу. Због разних болести, атмосферских утицаја на отвореном се више не може производити и сви прелазе на пластеничку производњу ради сигурније производње, квалитетније производње и продаје - каже повртар Ацо Живановић. 

За почетнике у пластеничкој производњи организована су стручна предавања.

- За одрживост пројекта ангажовали смо консултанте за технологију производње у затвореном простору, чак и Гап стандард и све оне ствари које доприносе да један концепт пројекат и све ово што радимо буде одрживо и корисно - каже Миле Пејчић, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Града Бијељина.

- Оно што је важно у овом пројекту је да су пластеници 400 квадратних метара и да омогућавају већу производњу и удруживање за наступ на тржишту - каже Стеван Месаровић, консултант за пластеничку производњу.

За успјешан пласман поврћа потребна је стандардизација производа, а Гап-гап стандард је све траженији на домаћем тржишту.

Мира Бајић, консултант за стандардизацију производа каже да су Глобал-Гап стандарди нужни за продају производа у трговинске центре и нарочито за пласман робе на страна тржишта.

Од фебруара ће услиједити практични дио обуке када ће стручњаци радити с пољопривредницима у пластеницима, на припреми расада и земљишта. Овај семинар би требало да омогући да већ наредне године почетници буду самоодрживи у пластеничкој производњи.