latinica  ћирилица
23/12/2015 |  20:19 ⇒ 26/12/2016 | 21:13 | Аутор: РТРС

На донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" прикупљено више од 820.000 КМ (ФОТО/ВИДЕО)

На шестој донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима", за лијечење дјеце обољеле од ријетких болести, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, прикупљено је 825.118 марака. Хуманитарни број 1411 позвало је више од 93.272 грађана Републике Српске. Кабинет предсједника Српске издвојио је 450.000, а Влада 50 000 марака.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Донаторско вече одржано је у Административном центру Владе Републике Српске а истовремено, на Тргу Републике, на платоу испред зграде РТРС-а одржан је и хуманитарни коцерт.

До 22.30 забиљежено је 87.908 позива

 Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да су грађани одушевљени што су дио акције и да сви требамо помоћи онима којима је помоћ потребна. "Показали смо да имамо срце, да имамо душу и добру вољу да помогнемо дјеци и њиховим породицама", истакла је Цвијановићева.

До 22.20 забиљежено је 86.000 позива.

На Тргу испред РТВ дома тренутно наступа Жељко Јоксимовић. Јоксимовић је рекао је да од почетка своје каријере воли да учествује у хуманитарним акцијама.

- Ми који смо више присутни у јавности треба да послужимо као примјер осталима и у том смислу волим да се одазовем, истакао је Јоксимовић.

Министар породице,омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изразила је задовољство учешћем у акцији и нагласила да све који су се одазвали носи јединствена енергија испуњена хуманошћу.

"Сигурно да је лакше пребродити сце када имате одређену врсту подршке", рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

"Осјећам се поносно као и цијела Република Српска што сам дио овог хуманитарног пројекта. Људи знају за акцију, зову и помажу. У оваквим моментима и друштвене мреже добијају пуни смисао", рекао је Неле Карајлић.

Предсједник Српске Милорад Додик изразио је захвалност свима који су се одазвали и узели учешће у донаторској вечери. "Драго ми је што сам дио ове акције. Ово је посебна прича", рекао је Додик. Предсједник Српске је поручио обољелој дјеци да издрже јер нису сами. 

На Тргу испред РТВ дома тренутно наступа Марија Шерифовић.

Естрадни умјетник Мирослав Илић рекао је да дуги низ година подржава све активност предсједника Републике Српске Милорада Додика, с којим је и пријатељ, као и све хуманитаре акције. На бини испред РТВ Дома Илићу се придружио на кратко и предсјендик Српске Милорад Додик.

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, подсјетио је да је Влада донијела Програм 2015-2020, и његовим провођењем омогућила да се датим проблемом, како је рекао, бавимо на мултидисциплинаран начин.

На хуманитарни број јавља се и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић који је истакао да велики број, прије свега, младих људи позива број 1411.

- Дјеци треба помоћ. Ово ће помоћи да се створи општи амбијент у којем ће свако издвојити дан, сат или минут свога времена за помоћ онима којима је она неопходна, рекао је Иванић.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић је нагласила значај ове хуманитарне акције, рекавши да сви морамо да разумијемо овај проблем и да помажемо не само вечерас већ у свакој прилици.

- Не само ове вечери већ увијек треба да показујемо да смо добри људи и да смо спремни помоћи, рекла је Цвијановићева.

До 21.15 забиљежено је 55.963 позива.

Сњежана Гајић, љекар и мајка обољелог дјетета, истакла је да су медији много помогли у борби против ријетких болести."Ја сам мајка која има једно болесно дијете а друго обољело дијете смо нажалост изгубили. Лахорина болест је ријетка и страшна, и када је дијагностикована код моје дјеце, осјетила сам потребу да се о овој болести више чује у медијима", нагласила је Гајићева.

- Поручила бих родитељима да се не боје јер су ријетке болести заиста ријетке. Симптоми су јасно видљиви. Већина ријетких болести је генетски узрокована и није их могуће излијечити. Заправо, само је веома мали постотак, око 1 одсто, изљечив. Међутим кад се болест открије на вријеме и одреди терапије могућ је нормалан живот за дијете. Дакле, рана дијагноза и одговарајућа терапија су кључне - рекла је докторка Јелица Предојевић Самарџић, предсједница Комисије за ријетке болести УКЦ Бањалука.

Предсједнца Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Републике Српске за дјецу са ријетким генетским обољењима издвојила 50.000 КМ.

Цвијановићева је нагласила да је најважније да Република Српска увијек приликом оваквих акција покаже да има добре људе.

На платоу испред РТВ дома музички дио вечери отворио је бањалучки бенд "Интиме", наступио је Лукијан а тренуно многобројну публику забавља Лексингтон бенд.

Лексинтон бенд

Нина Марић, педијатар генетичар, истакла је да су ријетке болести најчешће генетске, те да су обољели углавном дјеца. Додала је да се дијагностика дијелом може обавити код нас, дијелом у иностранству, а некада је потребно и пацијента послати у иностранство.

С љубављу храбрим срцима

До 20.45 забиљежено је 43.378 позива.

Предсједник Републике Српске захвалио је присутнима и изразио пуну подршку дјеци која болују од ријетких болести.

- Прије шест година моји сарадници и ја покренули смо ову акцију. Сваке године имамо све више ентузијазма да помогнемо овој дјеци која се боре и свој живот прилагођавају болести. Вечерас су у центру пажње та дјеца. Хвала вам што сте се одазвали. Ово је наше право лице, оно људско лице које вечерас показујемо. Морамо да истрајемо и пружимо им помоћ и подршку.

Предсједник Српске је рекао да је на рачуну сакупљено  820.000 марака.

- Ја сам дубоко увјерен да новац вечерас није примарна прича, већ солидарност, подстицање људи да помогну. Не смијемо на овоме да останемо, многи од родитеља нису запослени и морамо да им помогнемо. Желим још једном да поздравим ову дивну дјецу и њихове родитеље - рекао је Додик.

Анђелка Ступар, предсједница Савеза за ријетке болести Српске  захвалила је предсједнику Српске Милораду Додику на организовању ове вечери, љекарима који помажу у њиховој сбакодневној борби, као свима који су одлучили да помогну."Хвала свима који су учинили да се не осјећамо усамљено", истакла је Ступар.

Донаторско вече се одржава у Административном центру Владе Републике Српске, а на Тргу Републике испред РТВ Дома за грађане је  организован хуманитарни концерт.

С љубављу храбрим срцима

Кабинет предсједника Републике, по традицији, организује Донаторско вече у циљу прикупљања новчаних средстава, како би се пружила помоћ онима којима је заиста потребна. Ове године помоћ је намијењена дјеци у Републици Српској која болују од ријетких болести.

Више од 100 дјеце у Српској болује од тридесет до сад регистрованих дијагноза, које се квалификују као врло ријетке болести. Од њих болују дјеца узраста од шест мјесеци до осамнаест година у Републици Српској.

Позивом на број 1411 поздравимо ову акцију и пружимо помоћ, јер ако се удружимо вечерас, позив по позив, малишани обољели од ријетких болести моћи ће да имају прихватљивије услове живота. До 20 часова забиљежено је 24.915 позива на број 1411.

И ове године акцији су се одазвала бројна позната имена из региона која тако дају свој допринос. Међу њима су и учесници хуманитарног концерта на Тргу Републике испред зграде РТРС-а, бањалучка група "Интиме", Лукијан Ивановић, Марија Шерифовић, Жељко Јоксимовић, "Лексингтон бенд", Мирослав Илић.

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Анђелка Ступар, предсједница Савеза за ријетке болести Српске
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Лукијан Ивановић
Фото: РТРС

Докторица Нина Марић, национални координатор за ријетке болести
Фото: РТРС

Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Српске
Фото: РТРС

Златан Клокић, министар за економске односе и региналну сарадњу
Фото: РТРС

Лексингтон бенд
Фото: РТРС

Лексингтон бенд
Фото: РТРС

Докторица Јелица Предојевић Самарџић , предсједница комисије за ријетке болести УКЦ Бањалука
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Енис Бешлагић, глумац
Фото: РТРС

Бранислав Лечић, глумац
Фото: РТРС

Докторица Сњежана Гајић
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић, предсједница Владе Српске
Фото: РТРС

Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке
Фото: РТРС

Марија Шерифовић
Фото: РТРС

Нада Тешановић, предсједавајућа Вијећа народа
Фото: РТРС

Драган Богданић, министар здравља
Фото: РТРС

Мирослав Илић
Фото: РТРС

Антон Касиповић, министар правде
Фото: РТРС

Сребренка Голић, министар за грађевинарство, просторно уређење и екологију
Фото: РТРС

Мирослав Илић
Фото: РТРС

Мирослав Илић и Милорад Додик
Фото: РТРС

љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Марија Шерифовић
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Неле Карајлић
Фото: РТРС

С љубављу храбрим срцима
Фото: РТРС

Јасмина Давидовић, министарка породице, омладине и спорта
Фото: РТРС

Даница Максимовић, глумица
Фото: РТРС

Жељко Јоксимовић
Фото: РТРС

Жељка Цвијановић
Фото: РТРС

Жељко Јоксимовић
Фото: РТРС