latinica  ћирилица
24/12/2015 |  11:39 | Аутор: СРНА

У Фочи одиграна представа "Чујте, Срби"

Текст "Чујте, Срби, чувајте се себе" Арчибалда Рајса, иако написан прије готово сто година, нажалост, актуелан је и данас јер Срби нису умјели да разумију и чују ову родољубиву опомену, истакао је глумац и редитељ Љубивоје Тадић.
Фоча - представа "Чујте, Срби" - Фото: СРНА
Фоча - представа "Чујте, Срби"Фото: СРНА

Тадић, који је у Фочи одиграо представу "Чујте, Срби" рађену према Рајсовом тексту, указује да су данас, више него икад, у друштву присутни корупција, подмићивање, похлепа, странчарење, трговина дипломама и друге болести друштва које разједају душу народу.

Он је из чувене опомене швајцарског професора и српског родољуба издвојио дијелове у којима говори о врлинама Срба, али и најупечатљивија казивања о негативним појавама због којих се Рајс, дубоко разочаран, повукао из јавног живота.

Тадић није изоставио да из Рајсовог текста пренесе и друштвени феномен куповине диплома, што за државу има погубне посљедице, као и нерад и лијеност, за које је Рајс говорио да су најопаснији мачеви над главом српског народа.

"Рајс препоручује, са чиме сам сагласан, да нам је неопходна истина, од које често бежимо. Неопходно је да се врати дух народа. Рајс слави дух народа као велику врлину, али каже да се дух мора обновити или нам следи поновно ропство", наглашава Тадић.

Тадић истиче да је потребно и да људи буду храбрији и више присутни у јавности.

"Могу да поделим са Рајсом да сам борац и да ћу се борити до краја да саопштим то виђење истине јер нам је то потребно", поручио је Тадић.

У представи је наступио и Горан Лазовић који је говорио своју поезију, имајући улогу садашњег времена.