latinica  ћирилица
29/12/2015 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

"Идеја НДХ латентна пријетња хрватском друштву"

Приједлог предсједника Хрватског сабора Жељка Рајнера у инагурационом говору да би та институција могла бити преименована у Хрватски државни сабор изазвао је полемику у тамошњој политичкој јавности, а предсједник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић упозоро је да су идеје НДХ латентна пријетња хрватском друштву.

Пусић је у отвореном писму Рајнеру поручио да је новоизабрани предсједник у то могао да се увјери на сваком кораку - од релативизације злоћудности усташког поздрава "За дом спремни", од узвика чланова његове странке "У Кевину јаму с њима", од поступака неких од најутицајнијих бискупа Католичке цркве који су практично беатифицирали осуђеног ратног злочинца за злочин у Ахмићима, злочин тако сличан онима које су усташе чиниле у Другом свјетском рату, до ноторне задушнице за Анту Павелића одржане усред Загреба, на исти дан кад је Рајнер изабран за предсједника Сабора.

- Промјена имена Хрватског сабора сигурно неће бити корак у смјеру враћања дигнитета Сабора, осим код НДХ-носталгичара - навео је Пусић.

- Као што то није позивање неосуђеног ратног злочинца на свечано конституирање Сабора или чињеница да у њему сједи осуђени ратни злочинац. На жалост то није прошлост, све се то догађа данас, на измаку 2015. и представља "реалну и садашњу" пријетњу и нама и нашој дјеци и нашим унуцима - истака је Пусић.

Јутарњи лист тим поводом пише да су двије могућности: или академику Рајнеру прије избора за предсједника нико није објаснио да је Сабор традиционални назив државног парламента у Хрватској - или његов приједлог о преименовању тога тијела има неке дргачије циљеве.

- Хрватски државни сабор назив је подједнако плеоназам као и, евентуално, Хрватски парламентарни сабор (или: Хрватски државни парламентарни сабор, или: Хрватски државни изабрани парламентарни сабор, итд. ). Од чега се Сабор диференцира атрибутом: државни? Од сабора трубача у Гучи, можда? Та није ли Хрватска по дефиницији држава? Од 841? - наводи лист и додаје да је Хрватски државни сабор од 1942, када га је открио усташки поглавник Анте Павелић.

Поводом коментара предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, која је о приједлогу Рајнера за промјену имена Сабора, рекла да се не би тиме оптерећивала и враћала у прошлост.

- Хрватски државни сабор - зашто не - запитала је она, док Јутарњи на то додатно пита: "А зашто не, онда, и Независна Држава Хрватска"?