latinica  ћирилица
04/01/2016 |  12:37 ⇒ 12:37 | Аутор: Агенције

Патријарх Иринеј писао папи због канонизације Степинца

Српски патријарх Иринеј рекао је да је Српска православна црква против канонизације некадашњег загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацисичкој Независној Држави Хрватској, а ништа није учинио да заштити српски народ од геноцида.
Патријарх Иринеј - Фото: РТРС
Патријарх ИринејФото: РТРС

Поглавар Српске православне цркве рекао је да је у два писма папи Фрањи поручио да због тога Степинац не може бити проглашен за свеца.

Патријарх Иринеј је у писмима навео да није тачно да је Степинац спашавао Србе и Јевреје у Другом свјетском рату, већ да је подржавао нацистички усташки режим, пишу београдски медији.

Поглавар СПЦ-а рекао је  да је у писмима папи навео само оно што су историјске чињенице, а да је ствар Ватикана како ће те аргументе сада тумачити.

"Ми смо казали оно што се историјски десило, да је Степинац био једна од водећих личности тога времена и да ништа није учинио да заштити један народ, једну цркву. А могао је. Нисмо добили одговор, али како смо закључили, о нашим аргументима се озбиљно размишља. И предсједнику Србије Томиславу Николићу речено је да папа не жури с канонизацијом Степинца", казао је патријарх.

Поглавар СПЦ је додао и да се нада одласку у Ватикан тим поводом.

"Изражавамо жељу за посјету поводом приједлога папе Фрање да се формира комисија у случају Степинац и размотри генеза свих догађаја Срба и Хрвата из тог периода", рекао је српски патријарх.

Хрватски Јутарњи лист јуче је објавио писма српског патријарха и оцијенио да је због њих канонизација Степинца доведена у питање и да Ватикан неће прескочити аргументе СПЦ-а који се тичу Степинчеве ратне прошлости.

"Ми вас, Ваша светости, молимо да питање канонизације кардинала Степинца скинете с дневног реда и препустите непогрјешивом суду Божјем", навео је патријарх Иринеј у првом писму упућеном папи Фрањи.