latinica  ћирилица
05/01/2016 |  09:57 | Аутор: СРНА

Лукач: Долазак образованих кадрова и квалитетнији услови обуке

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најављује запошљавања 430 свршених студената Високе школе унутрашњих послова и обезбјеђивање адекватног простора и савремене опреме за провођење квалитетне полицијске обуке.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач поручује да ће у овој години један од приоритета бити додатно оспособљавање припадника МУП-а и побољшање ефикасности њиховог рада кроз додатно опремање, које је у одређеним сегментима већ започето.

"Акценат ће бити стављен на подмлађивање кадрова МУП-а. За потребе Специјалне јединице полиције примљено је 45 кадета који се тренутно налазе на обуци и 55 полицијских службеника који ће бити распоређени у центрима јавне безбједности Бањалука и Требиње", наводи Лукач.

Покренута је процедура израде пројектног задатка за санацију и реконструкцију објеката у бившој касарни у Залужанима за смјештај више оперативних организационих јединица, као и Центра за обуку, на чему ће се радити у наредном периоду.

"Обезбјеђивање адекватног простора и савремене опреме помоћи ће да проводимо квалитетне полицијске обуке, а циљ свега тога је што ефикаснија борба на сузбијању најтежих облика организованог криминала, али и пријетњи од тероризма", прецизира Лукач.

Он појашњава да ће бити отклоњене све дилеме око примјене одредби Закона о ПИО и покренут процес запошљавања 430 свршених студената Високе школе унутрашњих послова и других потребних кадрова.

Лукач објашњава да се приступило усклађивању са Законом о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању /ПИО/ који је ступио на снагу 1. јануара и чије ће одредбе имати позитивне ефекте у пракси.

Новим Законом о полицији и унутрашњим пословима полицијском службенику престаје радни однос када наврши 40 година пензијског стажа, без обзира на године живота или 65 година живота и 15 година стажа осигурања.

Лукач појашњава да је Закон о полицији и унутрашњим пословима донијет због чињенице да је Влада Републике Српске донијела Одлуку о трансформацији Високе школе унутрашњих послова у факултет као организациону јединицу Универзитета у Бањалуци, којом ова школа излази из састава МУП-а.

Расвијетљеност најтежих кривичних дјела је на високом нивоу, а учињени су и одређени кораци у борби против корупције која се огледа у предлагању и раду на доношењу законских рјешења, спровођењу истрага, као и у увођењу нових техничких рјешења.

У области привредног криминалитета неке истраге добиле су епилог, те су поднесени извјештаји надлежним тужилаштвима против више бивших директора "Бобар банке", вршиоца дужности директора Јавног предузећа "Никола Тесла", те 21 лица у вези са кривичним дјелима у "Балкан инвестмент банци".

Као најважније прошлогодишње активности, Лукач је навео акцију "Ројал" која је реализована у сарадњи са 17 земаља, а којом је било обухваћено 70 лица, од којих је ухапшено 20, због фалсификовања кредитних картица, производње и ширења рачунарских вируса, рачунарских превара и слично.

"Поступано је и по већем броју предмета као што су `Рафинерија нафте Брод`, предузеће `Никола Тесла`, `Путеви Републике Српске`, `Бобар осигурање`, општина Шипово..." закључује Лукач.

За једанаест мјесеци 2015. године откривена су укупно 392 кривична ђела коруптивног карактера и поднесена су 244 извјештаја надлежним тужилаштвима против 339 лица, а 41 полицијски службеник привремено је удаљен из МУП-а због вођења истраге или кривичног поступка, а њих 13 привремено је удаљено.

"Њихов посао је борба против криминала и корупције, али је очито да има појединаца у нашим редовима који подлијежу таквим стварима и против њих ћемо се борити", поручује Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске указује да је тероризам на вријеме препознат као опасност, због чега је прошле године формирана Управа за борбу против тероризма и екстремизма, а МУП ће у будућем периоду настојати да полицијске службенике ове управе едукује кроз разне врсте обука уз помоћ домаћих и страних стручњака.

"Превентирно дјеловање је веома важан сегмент ове управе и МУП ће учинити све да се не понове терористички напади попут оног у Зворнику. Очигледно је да се тероризам шири и мораћемо имати људе на терену који ће пратити ситуацију да бисмо на вријеме реаговали", наглашава Лукач.

Он напомиње да се ниво борбе против тероризма мора подићи на максималан степен, што МУП Републике Српске својом организацијом и чини.

МУП има добру сарадњу са полицијским агенцијама, наводи Лукач и подсјећа на међународне оперативне акције које су резултирале хапшењем 60 лица, због постојања основа сумње да су починила кривична дјела из области злоупотреба опојних дрога, кријумчарења оружја и војне опреме, те резаног дувана.

"Реализоване су активности придруживања Еурополу, чланству у Европској полицијској академји, те сарадњи са Интерполом. Треба нагласити успјешну сарадњу Ођељења за високотехнолошки криминалитет са другим полицијским агенцијама из региона и свијета", наводи Лукач.

Напомињући да је МУП набавио савремене радарске системе за мјерење брзине кретања возила, Лукач закључује да ће Министарство у наредном периоду радити на подизању степена безбједности у саобраћају с циљем смањења страдалих на путевима Републике Српске.