latinica  ћирилица
10/01/2016 |  14:36 ⇒ 11/01/2016 | 09:33 | Аутор: РТРС

У једанаест градова Српске приказан документарни филм ,,Дјеца" (ВИДЕО/ФОТО)

У једанаест градова Републике Српске данас је приказан филм "Дјеца", аутора Дениса Бојића, који је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.
Филм РТРС-а "Дјеца" - Фото: РТРС
Филм РТРС-а "Дјеца"Фото: РТРС

Филм је могао да се погледа у Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Бањалуци, Трнову, Власеници, Фочи, Добоју, Требињу, Приједору, Мркоњић Граду и Лопарама.

Овај документарни филм представља свједочење четири преживјела родитеља, од 36 очева и мајки у Републици Српској, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце. Актери филма су Јока Миловановић, Милева Лазаревић и Милева Жупић, које су у рату изгубиле по три сина, те Маринко Бјелица, који је остао без два сина и кћерке.

Прилику да виде овај филм имали су и гледаоци у Београду и Скопљу.

У требињском Дому културе прије приказивања филма шеф Информативно-техничког центра РТРС-а Требиње Сања Пешут прочитала је писмо генералног директора РТРС-а Драшка Милиновића у коме се, између осталог, наводи да је тежина припреме филма дубоко утиснута у свијест свих који су радили на пројекту.

"Овај филм је трајни запис о трагедији која никада не смије изблиједити из наших сјећања, као ни бол и туга непролазна родитеља који су изгубили дјецу. Нека овај филм буде допринос култури сјећања српског народа. Сачувајмо успомену на њихове животе и жртве не би ли тако спријечили и све будуће", наводи се у писму.

Промоција филма "Дјеца" у Требињу (Фото СРНА)

Замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија истакао је да мора живјети сјећање на све оне који су дали живот или дијелове тијела за Републику Српску, као и да треба поштовати оне који су преживјели одбрамбено-отаџбински рат.

"На тај начин најбоље чувамо Републику Српску", рекао је Ћебеџија, наглашавајући да је требало још много оваквих филмова да буде снимљено да би подсјећали на те дане.

У Фочи је данас приказан документарни филм Дениса Бојића "Дјеца". Кроз свједочење родитеља и уже родбине, филм је изазвао снажне емоције код публике, која је салу напустила са сузама у очима.

Јово Сушић каже да је гледајући филм доживио велики шок. "Колико је само снаге и храбрости у овим родитељима, мајкама и очевима, чија су срца издржала огромну трагедију", рекао је Сушић.

Директор Центра за културу и информисање у Фочи Владимир Пантовић нагласио је да је неопходно градити културу сјећања да би се предуприједиле ратне трагедије.

Новинар РТРС-а Радивоје Обреновић навео је да Јавни сервис РТРС има мисију да, осим основних принципа рада, промовише и реализује дјела од трајне вриједности – документарне филмове и серије, активности из области друштвено-одговорног значаја и ангажованост у сфери културе и умјетности.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је наду да ће документарни филм "Дјеца" помоћи да људи буду бољи и да више воле и чувају Републику Српску.

"Остаје нам да се молимо за оне који су страдали и да чувамо и волимо Републику Српску. У Мркоњићу имамо мајку Милеву Жупић, она је наша мајка и примјер како се крст носи у миру. Жао ми је што није са нама због болести", додала је Аничићева.

На подручју Добоја евидентиране су 43 породице у којима је погинуло двоје или више дјеце, те три породице које су изгубиле три дјетета у отаџбинском рату, рекао је замјеник градоначелника Добоја Драган Василић.

Василић је рекао да је Град подржао промоцију овог филма и поручио да ће Добој подржавати сличне пројекте како би развијали културу сјећања и одужили онима који су изгубили живот. Он је подсјетио да је на подручју Добоја погинуло око 1.842 бораца Војске Републике Српске.

Новинар РТРС-а Милица Ђурђевић истакла је да је потребно сачувати успомену на жртве, не били тако спријечили све будуће.

Директор Центра за културу и образовање Добој Новак Радојчић рекао је да догађаји попут приказаних у филму подстичу да се трагедија отргне од заборава и да млађе генерације разумију жртву у одбрамбено-отаџбинском рату.

Пројекција документраног филма Дјеца РТРС одржана је данас и у Центру за културу у Бијељини и у Лопарама.

"Овај филм би требало приказивати оним који одлучују о рату и миру, о судбинама народа прије него донесу одлуке које народ уводе у ратове и овакве трагичне сукобе , трагичне судбине не само појединаца него и народа", изјавио је након пројекција филма у Бијељини Миломир Савчић предсједник Борачке организације РС.

''Ово је један апсолутно потребан корак да истина о страдању Српског народа , о борби Српског народа за истину, за правду , за слободу, мора , апсолутно мора ићи даље ван граница овог народа и ове Републике'' рекао је Миодраг Стојановић адвокат Ратка Младића.

Након пројекције филма ''Дјеца'' у Лопарама , начелник општине Радо Савић изјавио је да је висока цијена плаћена за слободу РС.

''Само кад би узели у обзир ове четири породице из филма то је превисока цијена. Њихов губитак одсликава губитак који је имао наш народ борећи се за Републику Српску, и наша је обавеза да чувамо РС'' рекао је Савић. 

Документарни филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића, који говори о родитељима који су изгубили своју дјецу током протеклог рата, приказан је данас у Дому културе у Власеници.

"Овај филм је трајан запис о трагедији која никада не смије изблиједити из нашег памћења, као ни бол и туга родитеља који су изгубили своју дјецу. Желимо да овај филм буде допринос култури сјећања српског народа", рекла је новинар Драгана Кнежевић у име Радио-телевизије Републике Српске, у чијој продукцији је снимљен овај филм.

Пројекцији филма у Власеници, којој су присуствовали и челници те општине, претходило је свечано отварање обновљене Спомен-собе погинулим борцима отаџбинског рата на територији општине Власеница.

Поставка Спомен-собе премјештена је са друге локације на простор у Дому културе, који је адаптиран са око 10.000 КМ новца општине Власеница и Министарства за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске у износу од близу 10.000 КМ.