latinica  ћирилица
10/01/2016 |  18:31 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Бећковић: Слога Срба – услов за побједу (ВИДЕО)

"Оном ко се бори за свој идентитет пријете да неће имати од чега да живи и савјетују да ту тему једно вријеме задржи за себе. Дилема је да ли да славимо и будемо гладни или да будемо сити и славимо у дубини душе", рекао је академик Матија Бећковић на свечаној академији организованој поводом Дана Републике Српске.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

Битка да се Срби лише будућности, не води се први пут, а Бећковић је цитирајући српског политичара Слободана Јовановића који је рекао да је уједињење Срба компликованије од уједињења било којег другог народа, да Срби из те битке могу изаћи као побједници једино, ако буду сложни, јер једино тако неће бити мали и слаби, него велики и непобједиви. 

- То што само Срби имају крсну славу није довољан разлог да се слава забрањује, нити да се осјећају ускраћени они који је немају, истакао је академик Матија Бећковић, додавши да сам Бог зна да ли је Свети Стефан изабрао Републику Српску или је Република Српска изабрала Светог Стефана, светитеља који је у вријеме Немањића био заштитник и крсна слава Србије, а који је страдао у борби за највеће вриједности.

- Проповиједао је љубав и једнакост за све и свакога. Оклеветали су га да је хулио на Бога, а клевете брзо подупријели лажним свједоцима, осудили на смрт и каменовали и предали гомили, рекао је Бећковић.

Бећковић је истакао и да Свети Стефан није умио да ћути ни да крије своју вјеру ни да истину задржи за себе, јер је знао да се једино истином може извојевати слобода, слобода због које је страдао.

- И као што су за лажне оптужбе лако налазили лажне свједоке прије 2.000 година, лако их налазе и сада. И као што је савле жалио што нема довољно руку да бије Светог Стефана такве жалопојке острашћених слуша и Република Српска, истакао је он.

Свијећа и кандило, икона и восак, колач и тамјан, кадионица и читуља, жито и вино оружја су без којих се не слави крсна слава. Није чудо ко се плаши таквог наоружања навео је Бећковић и закључио да су крсну славу Срби славили у ропству, у рову под пећинама, у тамници и изгнанству не тражећи ничије одобрење и да им исто не треба ни у миру.

- Учинили бисмо већи гријех да смо се забранама повиновали, него што су га учинили они који су их изрицали. Уосталом, да су дошли да славимо заједно дочекали бисмо их као браћу и судије Уставног суда БиХ који су Дан и крсну славу Републике Српске прогласили неуставним, нагласио је Бећковић.

Радост и весеље Срба на земљи на Светог Стефана 9. јануара, радост је и за њиховог заштитника на небу, јер иако нешто старији од Републике Српске и сам живи и живјеће вјечно, поручио је академик Матија Бећковић на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске.