latinica  ћирилица
11/01/2016 |  18:47 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Дан Републике Српске обиљежен и у Паризу (ВИДЕО)

Крсна слава и Дан Републике Српске обиљежен је и у Паризу. За то су се побринули представници Српске православне цркве и Савеза Срба Француске. "Битно нам је да будемо уз свој народ у Републици Српској. Да им покажемо да нису сами ни сада ни убудуће", заједничка је порука стотинак окупљених у сали цркве Светог Саве у Паризу.
Прослава 9. јануара у Паризу - Фото: РТРС
Прослава 9. јануара у ПаризуФото: РТРС

Желимо да у овим тешким временима, када је наш народ угрожен на простору БиХ, будемо уз Републику Српску и подржимо иницијативу за обиљежавање њеног Дана, 9. јануара, поручују из Савеза Срба Француске. Упозоравају - увијек смо спремни да се боримо за очување суверентитета Српске и помогнемо свом народу.

Поносно смо се придружили радости нашег народа у Српској поводом Дана Републике. Посебно морамо да будемо поносни на свете жртве које су дале свој допринос да Српска данас буде слободна, истичу у Српској православној цркви.

Обраћајући се окупљенима, амбасадор Србије при УНЕСКУ, Дарко Танасковић, подсјетио је да су Срби одувијек жељели мир на овим просторима. Многи би, каже, данас жељели да Дрина буде "нови Босфор" између замишљеног истока и запада, што је за Србе неприхватљиво.

Историчар Алексиј Труд представио је геополитичку ситуацију на Балкану са освртом на уставност и право народа у Републици Српској на своју државу!