latinica  ћирилица
14/01/2016 |  16:24 | Аутор: СРНА

Служен помен жртвама из другог свјетског рата у Драксенићу

У Цркви Светог јеванђелисте Марка у Драксенићу код Козарске Дубице данас је служен помен за око 360 Срба које су усташе убиле у периоду од 13. до 15. јануара 1942. године.
Паљење свијећа - Фото: РТРС
Паљење свијећаФото: РТРС

Око 800 усташа из Јасеновца, уз помоћ домобрана, напало је дубичка села Градина, Ћуклинац и Драксенић, те убило и поклало српско становништво.

Масовни масакр усташе су извршиле 14. јануара у српској цркви у Драксенићу у којој је убијено 207 људи, углавном жена и дјеце.

У цркви Светог јеванђелисте Марка у Драксенићу, подигнутој уз темеље цркве у којој се десио злочин, Свету литургију и парастос данас је служио парох демировачко-драксенићки Жељко Тошић.

"Молимо се данас за новомученике драксенићке јер Бог никад не оставља човјека, посебно не оставља мученике јер су они пострадали због имена српског и вјере православне", рекао је свештеник у бесједи и поручио да на данашњим генерацијама остаје да се моле за покој њихових душа.

Свештеник Тошић је истакао да тај стравични догађај мора да буде поука и порука да је потребно држати се заједништва и живота у јединству са Богом и ближњима јер ће српски народ само тако опстати, имајући у виду окружење у којем живи.