latinica  ћирилица
19/01/2016 |  16:48 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Струја из ТЕ Станари на мрежи у мају (ВИДЕО)

Струја из Термоелектране у Станарима биће на мрежи, како је и планирано, у мају, када се завршава изградња највећег капиталног енергетског објекта у Републици Српској.
ТЕ Станари - Фото: илустрација
ТЕ СтанариФото: илустрација

Нови киловати електричне енергије побољшаће структуру индустријске производње и повећати енергетске билансе Републике Српске, што је додатни подстицај за напредак и развој домаће економије. Новоизграђено постројење које је у тестној фази рада посјетио је ресорни министар Петар Ђокић.

За командним пултом веома је живо. На мониторима се прати и контролише процес рада ТЕ у тестној фази. Врше се корекције, подешавања, тестирање опреме. Први киловати струје већ су синхронизовани са мрежом почетком јануара када се пуних осам сати радило с капацитетом од 30 одсто.

- Тренутно смо на капацитету од 80 одсто или 240 мегавата, за дан два излазимо на пројектовани капацитет од 300 и ова фаза би требала да траје јануар и евентуално фебруар - каже технички директор РиТЕ Станари Саво Мирковић.

Од 1. марта креће једномјесечни пробни рад, затим слиједи перформанс тест, а од маја почетак комерцијалног рада и окончање градње преосталих помоћних објеката. Термоелектрана Станари ће у наредном периоду битно побољшати структуру индустријске производње Републике Српске и енергетске билансе што ће обезбиједити нови квалитетни напредак и развој економије Српске, рекао је министар Ђокић.

- Ово је велики успјех Републике Српске и њене Владе. Честитке компанији ЕФТ која је препознала Српску као добро мјесто за инвестирање - рекао је Ђокић.

Све је у оквиру задатих рокова и на вријеме, за шта је одговоран главни извођач радова, кинеска компанија "Донгфанг електрик".

Представник компаније "Донгфанг" Јанг Кај Ђен захвалио је ЕФТ групи који су ову компанију препознали као партнера.

- За овај успјех заслужно је много људи, између осталих наш предсједник, компанија ЕФТ и сви који су учествовали у овом пројекту - рекао је Јанг Кај Ђен.

Тренутно је на градилишту више од 500 запослених, а ради се истровремено и на оспособљавању кадрова који ће управљати радом термоелектране.