latinica  ћирилица
21/01/2016 |  16:14 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Хљеб за социјално угрожене (ВИДЕО)

Пројекат "Народни хљеб", који се на подручју Козарске Дубице спроводи посредством Центра за социјални рад биће реализован ове године.
Хљеб (илустрација) -
Хљеб (илустрација)

Основне животне намирнице - хљеб и брашно, на подручју Козарске Дубице и ове године биће обезбијеђени за социјално угрожено становништво. Ријеч је о субвенционисању трошкова приликом куповине хљеба и брашна. Пројекат "Народни хљеб" реализује се захваљујући сарадњи општине, Центра за социјални рад и дубичких пекара.

Бонове за куповину ових животних намирница добија 87 корисника. Бонове за брашно корисници добијају једном мјесечно, док за куповину хљеба, они који остварују овај вид помоћи, добију одређен број бонова за сваки дан у мјесецу. Једна од њих је педесетпетогодишња Јасминка Хаџагић.

Јасминка каже да боновима купује хљеб те да, како каже, не би могла живјети да нема ове помоћи.

Овај вид помоћи за куповину хљеба остварује укупно 57 корисника док се 30 лица субвенционише боновима за куповину брашна.

- Вриједност бона је 60 пфенинга, а вриједност бона за брашно је шест марака, с тим да Центар за социјални рад суфинансира са 30 фенинга бонове за хљеб а пекаре са којима потписујемо уговор суфинансирају са 30 пфенинга - каже Маја Шпица, директорица Центра за социјални рад Козарска Дубица.

Пројекат се реализуије средствима, којима на годишњем нивоу располаже Центар за социјални рад у Козарској Дубици.

- Ради се о одлуци о проширеним облицима социјалне заштите која је донесена сходно члану 11 Закона о социјалној заштити и према овој одлуци предвиђено је 60 хиљада КМ на годишњем нивоу, односно субвенционирање народног хљеба и брашна са 19 хиљада марака - појашњава Шпица.

Сваког мјесеца 800 бонова Центар за социјални рад издваја за потребе Народне кухиње "Живот" у Козарској Дубици.