latinica  ћирилица
24/01/2016 |  08:35 ⇒ 14:57 | Аутор: ТАНЈУГ

"Доласком ХДЗ са свих нивоа макнуто нехрватство"

Доласком ХДЗ у Хрватској "је са свих нивоа власти макнуто нехрватство", рекао је замјеник премијера и лидер те странке Томислав Карамарко.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

Он је нагласио да подржава лустрацију, али и "регистре агресора и издајника"

"Нехрватство је макнуто са свих нивоа власти - с Пантовчака, из Сабора и Банских двора", рекао је Карамарко и додао да ће то допринијети елиминисању политичке напетости између државних званичника, јер су на главним позицијама челници народњачке опције.

"Предсједницу Републике Хрватске и предсједника Сабора смо ми изњедрили, коначно и премијер кога смо ми изњедрили је нашег светоназорског профила. То је добро“, рекао је Карамарко у Имотском, пренијели су хрватски медији.

Додао је да је у Хрватској напокон народњачка власт, људи који се, како се изразио, знају прекрстити кад уђу у цркву.

Он је рекао да лустрација није лов на људе, него борба са савремену хрватску државу и дистанцирање од вриједности из комунистичког периода.

"Лустрација је борба за савремену хрватску државу са правилним и чистим дефиницијама, лустрација је наша одлука да не желимо имати посла с вриједностима пре 90-их година прошлог вијека“, рекао је Карамарко одговарајући на питања новинара.

Лустрација, истакао је, "наша је одлука да се све наше вриједности савремене хрватске државе базирају на Домовинском рату, бранитељима и Фрањи Туђману".

Не могу нам данас неки кругови нудити оно што смо хтјели одбацити 90-их, не могу нам нудити бољшевички менталитет", казао је Карамарко.

Замољен да коментарише најаву министра бранитеља Мије Црноје, који је у програм Хрватског радија рекао да не одустаје од "регистра издајника", Карамарко је рекао да "треба схватити наше бранитеље и њихов сензибилитет и вријеме у којем су се они борили у Домовинском рату".

"Бранитељи су једно вријеме били извргнути лову на вјештице, понижавани су да су лажни бранитељи. Они који су израдили списак бранитеља добили су неколико десетака лажних, а била је цијела хајка. Као реакција на то, идемо видјети ко су били агресори и мислим да је легитимно поставити таква питања. Није то лов на људе, него је то лов на истину," рекао је Карамарко.

"Министар Црноја је био бранитељ и херој Домовинског рата, полицајац специјалац", истакао је Карамарко.