latinica  ћирилица
29/01/2016 |  11:54 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Десет година Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Српске у Бијељини (ВИДЕО)

У Народној библиотеци Филип Вишњић у Бијељини Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске обиљежила је 10 година постојања.
Читаоница за слијепе - Фото: РТРС
Читаоница за слијепеФото: РТРС

Како би побољшали живот слијепих и слабовидих, у Народној библиотеци отворен је аудио-брај интернет клуб и читаоница за слијепа и слабовида лица.

Задатак специјалне библиотеке Републике Српске је да омогући слијепим и слабовидим лицима приступ информацијама и литератури које користе и сви остали становници. Специјална библиотека тренутно располаже са око 8.500 библиотечких јединица, које су на располагању за око 600 чланова.

-Фонд библиотеке свакодневно расте, каже директор ове установе Желимир Радиновић.

Према његовим ријечима, библиотека је објавила око 30 књига и часопис у аудио форми "Хомер".

Након што је отворен аудио брај-интернет клуб и читаоница, слијепа и слабовида лица из Бијељине имаће још квалитетнији живот.

Љиљана Јовичић из Удружења слијепих и слабовидих лица Бијељине каже да ће то, за слијепе, значити много јер неки од њих, међу којима и она, не знају брајево писмо.

-Ми смо од Уружења слијепих и слабовидих регије Бијељина добили један рачунар са говорним софтвером, електронску лупу, 50 књига у ел форми, 50 књига у брајевом писму, каже Петра Рајковић, библиотекар Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина.

Удружење слијепих и слабовидих регије Бијељина има 87 чланова. У библиотеку су већ учлањена 74 лица, а нови кутак у библиотеци биће им на располагању сваког радног дана од 8 до 15 часова.