latinica  ћирилица
06/02/2016 |  19:40 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Филм о ужасима Јасеновца ускоро пред публиком (ВИДЕО)

Прво филмско остварење о ужасима концентрационог логора Јасеновац, кроз причу о старцу Вукашину из Клепаца и његовом крвнику кољачу Жилету Фригановићу, завршено је и ускоро ће имати своју премијеру, најприје на фестивалима, а затим и у бисокопима.
Сјећање на жртве логора Јасеновац - Фото: РТРС
Сјећање на жртве логора ЈасеновацФото: РТРС

"Прва трећина - опроштај као казна" је краткометражни игарни филм, заснован на стварном догађају у којем је усташа - злочинац Жиле Фригановић, према властитом признању, опкладе ради, 1943. године, за неколико часова заклао 1.100 Срба, међу којима и старца Вукашина.

"Само ти, дијете, ради свој посао", рекао је старац Вукашин убици Фригановићу, а његове ријечи и мирноћа с којом их је изговорио спријечиле су злочинца да настави са својим крвавим пиром. Играни филм о Јасеноцу и ужасима концентрационог логора Јасеновац јавност чека већ 70 година. Филм је урађен у продукцији "Аутоцензуре", а снимила га је млада ауторска и глумачка екипа која кроз филм истражује поријекло зла у људима и психолошко стање и болесни унутрашњи свијет усташког кољача .

Светлана Петров, сценариста и редитељка, пита се одакле уопште потиче то људско зло, да ли је то насљедно, да ли је научено, да ли је рођен такав?

- Када размислите, да ли може свако од на улица да почини тако нешто или је само он као индивидуа био такав?- запитала је редитељка.

Послије тог догађаја, усташки злочинац није више могао да "обавља свој посао", повјерио се љекару логора Јасеновац да више нема мира, јер му старац Вукашин долази у снове, а љекар је записао његову "исповјест". Филм је подсјећање на све жртве злогласног логора НДХ.
 
- Да, осјетила сам да је то дуг према жртвама. С друге стране, као да сам снимањем филма и ја прошла патњу са њима. То је било најтеже, зато је тешко говорити о свему томе - рекла је Светлана Петров.

Да би што вјерније снимили овај филм, истраживње је трајало више од године дана, а велику помоћ пружио им је Душан Басташић, предсједник Удружења Јадовно 1941. подацима из своје архиве. Филм је сниман у околини Панчева и Банатског Новог Села.

Продуцент Бојан Бабин рекао је да су сцене снимане на дијелу ријеке Тамиш, у околини Панчева, наводећи да скоро вјерно приказују тај дио Јасеновца који је био мочваран и поплављен.

Извршни продуцент филма Милан Зарић каже да су га контактирали организатори Међународног фестивла документарно-краткометражног филма "Дванаест духовних веза" тако да се нада да би прву премијеру могао да има у Андрићграду.