latinica  ћирилица
07/02/2016 |  16:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Фрљић: Влада спроводи "тиху ендехаизацију" Хрватске

Ова хрватска влада спроводи "тиху ендехаизацију", изјавио је угледни управник ријечкког Хрватског народног казалишта Оливер Фрљић, који сматра да су много већи кривци за стање у земљи и оно што се дешава на хрватској политичкој сцени они који су гласали за ХДЗ и Томислава Карамарка.
Оливер Фрљић - Фото: nezavisne novine
Оливер ФрљићФото: nezavisne novine

Фрљић који се противи постављењу Златка Хасанбеговића за министра културе и који својим пројектима и провокативним полемичним плакатама на згради ХНК редовно коментарише одређене друштвене и политичке догађаје, каже да је ово што се догађа Хрватској очигледно одраз система вриједности који су грађани потврдили својим гласом на изборима.

- А онда је време да се запитамо, не само гдје живимо, него и с ким живимо. Ова влада спроводи "тиху ендехаизацију" Хрватске. Након што су наводили парамилитарне јединице ветерана у разрачунавању са својим политичким неистомишљеницима, сада је дошло вријеме да на тај начин произведено безакоње и његове тековине покушају ставити у какав-такав правно формални оквир - рекао је Фрљић у интервјуу за Алџазиру Балкан.

Он подсјећа да је фамозни "Регистар издајника", који је заговарао смијењени министар за борачка питања Мијо Црноја, требало да буде један од напора у том правцу.

Не сумња, каже, да ће уз промјену имена Сабор, што је на конститутивној сједници предложио предсједник парламента Жељко Рајнер, грађани Хрватске бити свједоци даље ревитализације назива из периода НДХ.

- У том смислу имам и један конкретан приједлог за господина Хасанбеговића (чија се смјена тражи), којем је НДХ изгледа исто тако при срцу. Загребачки ХНК могао би бити преименоован у Хрватско државно казалиште - рекао је Фрљић.

Упитан како тумачи Карамаркову изјаву да Хасанбеговића нападају они који антифашизам желе да изједначе са комунистичком диктатуром, Фрљић каже:

- Томислав Карамарко је превелика кукавица да би отворено негирао хрватску антифашистичку традицију, па изводи различите вербалне вратоломије да би на крају ипак испало да није шија, него врат. Што се тиче комунизма, ХДЗ-ов предсједник очигледно би требало да се врати на часове марксизма и социјалистичког самоуправљања, па да научи, ако није већ до сада, шта означавају појмови којима се тако паушално разбацује - закључио је Фрљић.