latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:29 ⇒ 13:52 | Аутор: Б92

Балзам за усне можда и није толико добар

Према најновијим наводима дерматолога, балзами за усне могу да изазову алергије
Балзам за усне - Фото: РТРС
Балзам за уснеФото: РТРС

Било да је напољу јако сунце, или је температура испод нуле, осјетљива кожа на уснама је у константној борби против спољашњих елемената.

Наношење балзама на усне требало би да их заштити – међутим, да ли је константна потреба за његовим стављањем заправо знак да тај производ није довољно хидрантан како сте раније мислили?

Уколико су вам усне испуцале упркос напорима да их одржите глатким, то може бити знак да сте алергични на неке састојке балзама који наносите.

Неки људи се заклињу у вазелин као једини балзам који стављају на усне и који им помаже. Међутим, дериват из вазелина заправо не његује кожу усана већ је "затвара" и на тај начин задржава влагу. Међутим, како влага не може да изађе, тако не може ни да дође до усана, као ни ваздух, што значи да уста могу да се осуше.

Балзами који у себи садрже супстанце на бази воска које производе пчеле, често садрже и прополис на који је већина људи алергична.

Ланолин, који се налази у већини балзама и лосиона такође може да изазове проблеме код неких особа, јер у себи има уљану супстанцу која потиче од вуне и која се повезује са алергијама које изазивају свраб и осип.