latinica  ћирилица
09/02/2016 |  18:25 ⇒ 10/02/2016 | 07:51 | Аутор: РТРС

ЦИК презентовао електронски начин гласања(ВИДЕО)

На локалним изборима у октобру у појединим општинама у БиХ могао би да буде примијењен електронски систем гласања и пребројавања гласова. Како се на разултате избора у БиХ чека и мјесец дана, примјена електронске оловке коју користе у свијету, побољшала би брзину и тачност пребројавања гласова.
Нови начин гласања путем електронске оловке - Фото: Screenshot
Нови начин гласања путем електронске оловкеФото: Screenshot

Централна изборна комисија БиХ уприличила је презентацију укључивања напредних технологија у изборни процес у БиХ на којој је између осталог приказана и практична употреба електронске оловке.

Примјена електронске оловке симулирана је на изборима за градоначелника и Скупштину града Бањалука.Зелена боја на оловци сигнализира да сте добро гласали, а црвена упозорава да је листић неважећи.У ЦИК-у БиХ тврде да су резултати гласања непогрешиви и познати одмах након затварања гласачког мјеста.

Изборни инжењеринг и могућност манипулације с листићима након затварања бирачких мјеста потпуно је искључена.
Овим би се спријечила свака злоупотреба самим тим што би сви резултати били сумирани и преко сервера дошли у базу.

"Без икакве сумње, потребно је мијењати начин гласања односно елиминисати злоупотребе чланова бирачких одбора након 19.00 часова, које су евидентене", каже Лазар Продановић,посланик и члан Интерресорне радне гурпе за измјену Изборног закона БиХ.

И стручна и лаичка јавност у БиХ сагласна је да је постојећи изборни процес технички, технолошки и нормативно застарио.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара истиче да се фактички чека и мјесец дана за резултате избора. Како каже, у другим државама већ се навече то зна.

"Интерресорна радна група за измјену законодавства наставља сутра са својим радом и вјероватно ће бити приједлога да се нормативно омогући за локалне изборе бар иде пробно у неколико општина. У сваком случају имамо времена за увођење до општих изборе за двије и по године", рекао је Бранко Петрић, члан ЦИК-а БиХ.

Примјена нових технологија у изборни процес је нужна. Ипак, цијена није занемарива. Увођење система "електронске оловке" коштало би пореске обвезнике најмање 10 милиона марака.Коначну ријеч даће Савјет министара БиХ.