latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:30 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Награде за најљепши ћирилични рукопис (ВИДЕО)

Представници Бањалучког одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", у сарадњи са Републичким педагошким заводом, уручили су данас награде побједницима конкурса за најљепши ћирилични рукопис. Награђени су, осим диплома, добили златно, сребрно и бронзано перо, као и новчане награде.
Награде за најљепши ћирилични рукопис - Фото: РТРС
Награде за најљепши ћирилични рукописФото: РТРС

Циљ такмичења под називом "Моја оловка пише ћирилицом" јесте очување и његовање српске културне баштине, српског језика и ћириличног писма. Ученицима је пружена могућност да, путем такмичења за најљепши рукопис промовишу српску ћирилицу.

„Освојио сам треће мјесто, почео да пишем... Учитељ ме враћао..тако да сам успио“, кажу награђени ученици.

На конкурс је пристигло више стотина радова. Учесници су подијељени у четири категорије: млађи основци, старији основци, средњошколци и остали грађани, а побједник у лијепом писању проглашен је 27. јануара на дан Светог Саве.

Из "Просвјете" се надају да ће ово постати традиција како не бисмо заборавили на важност језика и писма за наш народ. Од пристилигих радова организована је покретна изложба, која је премијерно постављена у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци.