latinica  ћирилица
11/02/2016 |  13:24 | Аутор: СРНА

Индири Камерић четири године за злочине у Броду

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је, у другостепеном поступку, Индиру Камерић на четири године затвора за злочин над српским и бошњачким цивилима на подручју Босанског Брода 1992. године, што је за годину дана више од првостепене пресуде.
Судови у БиХ - Фото: РТРС
Судови у БиХФото: РТРС

Камерићева је првостепеном пресудом од 17. априла прошле године била осуђена на три године затвора.

Тужилаштво БиХ изјавило је жалбу на првостепену пресуду због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, као и одлуке о кривичноправној санкцији, са приједлогом да Апелационо одјељење Суда БиХ жалбу уважи, а првостепену пресуду преиначи, у погледу ослобађајућег дијела пресуде, као и одлуке о казни, те оптуженој изрекне казну затвора у дужем трајању, саопштено је из Суда БиХ.

Одбрана је изјавила жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка, погрешно и непоптуно утврђеног чињеничног стања, повреде кривичног закона и одлуке о кривичноправној санкцији, са приједлогом да вијеће Апелационог одјељења уважи жалбу и побијану пресуду укине, те одреди одржавање претреса пред тим вијећем.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 15. децембра одржало јавну сједницу на којој су Тужилаштво БиХ и одбрана оптужене остали у цјелости код навода из поднесених жалби, те је, након тога, донијело наведену одлуку.

Суд је прогласио Камерићеву кривом, јер је од априла до октобра 1992. године, као припадник 101. босанско-бродске бригаде Хрватског вијећа одбране, на Стадиону "Полет" и у згради Станице милиције учествовала у психичком и физичком мучењу и нечовјечном поступању према затвореним цивилима.