latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:35 | Аутор: СРНА

Нова пријетња Ердогана

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган запријетио је данас да ће да пошаље милионе избјеглица из Турске у ЕУ, након што је НАТО пристао да распореди бродове у Егејском мору да би ублажио мигрантску кризу.

У говору у Анкари Ердоган је поново осудио политику Запада у избјегличкој кризи и потврдио да је запријетио лидерима ЕУ на састанку у новембру да ће Турска да каже "збогом" избјеглицама.

Ердоган је рекао да Турска има свако право да избаци избјеглице из земље ако то жели.

"Нама на челу не пише 'идиот'. Бићемо стрпљиви, али ћемо урадити то што морамо. Немојте да мислите да су авиони и аутобуси ту тек онако", рекао је Ердоган, преноси АФП.

Грчки сајт "Јуротудеј" јавио је раније да је на самиту Г20 у Анталији у новембру Ердоган запријетио у разговору са предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером и Европског савјета Доналдом Туском да ће Европу преплавити мигрантима.

"Можемо да отворимо врата Грчке и Бугарске у свако доба и укрцамо избјеглице у аутобусе", рекао је он тада.

Ердоган је данас рекао да је поносан на своју изјаву. "Одбранили смо права Турске и избјеглица. Рекли смо Европљанима: `Жао нам је, отворићемо врата и рећи збогом мигрантима`", рекао је данас Ердоган.

Ердоган је оштро напао и УН које су позвале Турску да прими десетине хиљада сиријских избјеглица из Алепа, које су на граници са Турском, рекавши да су УН потрошиле мање од пола милијарде долара током ове кризе.

"Срам вас било!", рекао је Ердоган, рекавши да би УН требало да кажу другим земљама да преузму избјеглице из Турске.