latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:14 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Фоча- Сајам домаће здраве хране и производа (ВИДЕО)

Двадесетак пољопривредних произвођача из Фоче и истоимене федералне општине представило је своје производе на увид јавности и оцјену квалитета, након трогодишње обуке коју су прошли путем пројекта под називом "Рука-руци".
Фоча - Сајам домаће здраве хране и производа - Фото: РТРС
Фоча - Сајам домаће здраве хране и производаФото: РТРС

Некима је ово једини или додатни извор прихода у пословима у којима баштине и породичну традицију бављења пољопривредном производњом.

Међу излагачима је и Мирослав Пејовић који се са супругом и троје дјеце на имању у Гудељу, надомак Фоче, успјешно бави узгојем житарица, воћа и поврћа. Он каже да производе кукурузни хљеб, хљеб од хељде, као и сва слана и слатка пецива, а у понуди је и брашно од хељде, мљевено на воденици.

Увођење новина у устаљена правила одржавања породичног газдинства дало је добре резултате и код Жељка Вујичића из Приједражја. Он каже да на имању производе разне салате, џемове, ракије, као и сокове од дамћих и шумских плодова.

С оним што произведе задовољна је и Есма Габела из Филиповића, а то је посебно слатко од гуљених шљива, које прави и са  орасима, а добар укус има и бестиљ од шљиве.

Оним што се могло видјети, али и дегустирати на сајму здраве хране, задовољни су и бројни посјетиоци.

Пројект је доказао да је успјешно положио испит, јер су породична газдинства стекла вјештине за унапређење узгоја житарица, воћа и поврћа. Такође, и за припремање и продају. Изложба је један од примјера којим се трасира пут вриједним домаћинима.

Лејла Брулић, предсједница Удружења за помоћ и развој "Хајде", рекла је да су посјетиоци на сајму имали прилику да су увјере колико су ти производи добри и здрави, и изразила наду да ће се моћи наћи и у тржним центрима.

Удружење је овај пројекат спровело уз подрушку Амбасаде САД у БиХ и општине Фоча и Фоча у ФБиХ.