latinica  ћирилица
11/02/2016 |  22:22 | Аутор: СРНА

Изведена музичка представа "Етно бал" у Добоју

Етно група "Траг" и солисти Културно умјетничког друштва "Славко Мандић" из Лакташа, те дјечији хор Основне школе "Свети Сава" из Добоја наступили су пред добојском публиком у музичкој представи "Етно бал".
Добој -  Етно група "Траг" - Фото: СРНА
Добој - Етно група "Траг"Фото: СРНА

Публика у Добоју имала је вечерас прилику да ужива у разноврсном репертоару традиционалне музике Балкана, циганске, те руске пјесме, а током музичких пауза и стиховима из "Горског вијенца" и "Завјештања Стефана Немање" у извођењу глумца Народног позоришта Републике Српске Горана Јокића.

Вокално-инструментални састав Етно група "Траг" заједно са дјечијим хором Основне школе "Свети Сава" из Добоја извели су и пјесму "Анђели пјевају".

Умјетнички руководилац групе "Траг" Валентина Милекић рекла је да та група вечерас у Добоју наставља овогодишњи пројекат под називом "Етно бал", синкретичан жанр којим се покушава обновити традиција балова, првенствено светосавских, који још од 19. вијека представљају културно насљеђе Срба.

"Покушавамо његовати традиционалну музику на један специфичан начин. Пронаћи све те старе већ помало заборављене пјесме да бисмо их приближили младим људима, и то покушавамо кроз неке савремене форме и инструментариј", рекла је Милекићева.

Милекићева је нагласила да су за 13 година, колико група постоји, издата два албума и одржано више од 500 концерата у земљи и иностранству.

До сада су имали бројне концерте и турнеје у Републици Српској, БиХ, Србији, Црној Гори, Хрватској, Њемачкој, Аустрији, Холандији, Русији и Швајцарској.

Покровитељ концерта, који је одржан у Центру за културу и образовање Добој, су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство цивилних послова БиХ, наведено је из добојског Центра.