latinica  ћирилица
13/02/2016 |  09:08 | Аутор: СРНА

Голић: Потребна здравија животна средина

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић оцијенила је у Бањалуци да је здравија животна средина од великог значаја за побољшање квалитета живота и да ефикасним кориштењем енергије можемо допринијети њеном очувању.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

"Повећањем енергетске ефикасности, не само да остварујемо уштеде енергије, него и доприносимо очувању животне средине кориштењем енергије из обновљивих извора и смањењем емисије штетних гасова", рекла је Голићева.

Она сматра да је веома важно да дјеца школског узраста постану свјесна значаја енергетске ефикасности и мјера које могу предузети да би допринијели њеном остваривању, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

"На тај начин ствара се свијест код дјеце, која ће када одрасту, бити одговорнија према кориштењу енергије", додала је Голићева.

Голићева је навела да је у Републици Српској до сада урађено много на примјени мјера енергетске ефикасности, али да увијек може и треба више.

Она је подсјетила да је пројектом Енергетске ефикасности планирана реконструкција 35 јавних школа и болница у Републици Српској, а да ће инвестицијама у мјере енергетске ефикасности бити остварене уштеде и до 50 одсто.

"Важно је утицати на промјену свијести свих грађана, укључујући и наше најмлађе, а онда и на промјену њиховог понашања у складу са енергетском ефикасношћу", рекла је Голићева.

Подјелом информативно-едукативних летака и постера о енергетској ефикасности у 30 основних и средњих школа у Бањалуци је обиљежен Међународни дан живота.

Обиљежавање је организовано у оквиру пројекта Енергетске ефикасности, који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, а финансира Свјетска банка.