latinica  ћирилица
13/02/2016 |  11:46 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Петрово: Узгој корнишона профитабилан посао (ВИДЕО)

Због одличних резултата у протекле двије године, у општини Петрово поново ће бити организована интензивна производња корнишона. Због тога је фирма „Агрона“ из Живиница, која је носилац производње у више општина у Републици Српској и Федерацији БиХ, организовала састанак са ранијим, али и будућим произвођачима краставаца.
Корнишони - Фото: РТРС
КорнишониФото: РТРС

Винко Стјепановић и његова супруга су пензионери. Задовољни су послом којим су се почели бавити, јер, кажу, корнишони су злата вриједни и на њима се може одлично зарадити.

Дио урода прерађује се у сопственим фабрикама за прераду воћа и поврћа у Бијељини и Зворнику и пласира на домаће и страно тржиште, а преостали дио извози се као сировина у Европску унију.

Фахрудин Делибајрић, извршни директор „Агрона“ Живинице, каже да људи показују значајан интерес за узгој корнишона.

"Имали смо око петнаестак коопераната и задовољни смо и приносом и приходом", каже Миленко Стјепанович, организатор производње „Агроне“ за општину Петрово.

Задовољни су и у општини Петрово. Начелник, Озрен Петковић додаје да општина и ове године планира да подржи са пет пфенинга по килограму произведених краставаца корнишона.

У пројекту за узгој краставца корнишона који је покренут прошле године планирано је да се обезбиједе радна мјеста за више од 6.000 људи и повећа производња на више од 5.000 тона годишње.

Општина Петрово нада се да ће кроз пројекат унаприједити кориштење пољопривредног земљишта у овој локалној заједници.