latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:00 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Македонија: Осумњичени за случај "Титаник" на слободи

Судија за претходни поступак у Основном суду у Скопљу није одредио притвор осумњиченима у случају "Титаник" којима Специјално јавно тужилаштво Македоније на терет ставља злочиначко удруживање и лажирање избора 2012. године.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Специјално јавно тужилаштво Македоније покренуло је прву истрагу у предмету "Титаник" за злочиначко удруживање и лажирање избора 2012. године и затражило притвор за осам лица.

Истрага се односи на кршење права гласа, изборну корупцију, уништавање изборног материјала и злоупотребу средстава за изборну кампању у 2012. години.

Тужилац на овом случају рекао је да су некадашњи министар унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, саобраћаја и комуникација Миле Јанакиевски, те секретар Владе Кирил Божиновски и други створили су групу ради вршења кривичних дјела да би се осигурала побједу једне политичке партије на изборима.

У оквиру истраге јуче је ухапшен предсједник албанске општине Пустец Едмонд Темелко. Он и Јанакиевски данас су саслушани у Основном суду у Скопљу након чега су напустили зграду суда, јавили су локални медији.

Тужилаштво је тражило хапшење Темелка јер има македонско и албанско држављанство и постоји опасност да напусти земљу.

Судија за предходни поступак до сада је саслушао четири осумњичена.