latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:52 | Аутор: СРНА

Млађеновић: Почиње исплата изузетог земљишта за изградњу моста

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић изјавио је да је Влада Републике Српске обезбиједила средства за исплату изузетог земљишта за изградњу приступних путева и локација за царинске терминале код моста на Дрини, који се гради између Љубовије и Братунца, и да исплата власницима треба да почне.
Радови на изградњи моста Љубовија-Братунац - Фото: ТАНЈУГ
Радови на изградњи моста Љубовија-БратунацФото: ТАНЈУГ

Млађеновић је рекао да ће исплату за изузето земљиште обављати Јавно предузеће "Путеви Републике Српске" док ће општина Братунац ускоро исплатити накнаде за десетак породица којима ће, приликом изградње терминала и приступних путева новом мосту, бити уништени приступни путеви до кућа и биће принуђени да изграде нове прикључке до путне комуникације.

Према Млађеновићевим ријечима, ускоро ће бити завршена исплата изузетог земљишта и тиме ће бити створени услови да на прољеће почне изградња приступних путева и царинских објеката, који ће бити на лијевој обали Дрине, у братуначкој општини.

Радови на изградњи насипа за приступне путеве до будућег моста Љубовија-Братунац, преко Дрине, између Србије и Републике Српске, у пуном су јеку на десној љубовијској обали ријеке.

Радници и механизација београдске компаније "Ратко Митровић" довозе материјал и формирају трасе приступних путева, раде на шаловању и армирању за бетонирање првих темељних стопа за носеће стубове моста до половине тока ријеке, гдје је подигнут привремени насип и сужено корито за вријеме радова.

Временски услови били су зимус повољни за извођење радова и механизација ради пуним интензитетом на довожењу материјала и изградњи траса приступних путева.

Радове на изградњи приступних путева са десне стране Дрине и комплетну изградњу моста финансира Србија.

Прилазе и изградњу објеката за царинску контролу на братуначкој страни финансираће Република Српска и БиХ.

На овом прелазу, који ће служити и за путнички и теретни саобраћај, биће само једна /заједничка/ гранична и царинска контрола што ће смањити задржавање возила и убрзати саобраћај преко овог граничног моста јер неће бити двоструког прегледа докумената и возила.

Укупна вриједност овог пројекта, који обухвата изградњу моста са приступним путевима, модерним граничним прелазом и царинским терминалима је око 13 милиона евра.

Дужина моста биће 227 метара, а ширина 14 метара са пјешачким и бициклистичким стазама.

Радови на изградњи моста почели су 20. октобра прошле године, а рок за завршетак изградње је 23 мјесеца, што значи да до 20. септембра 2017. године мост треба да буде изграђен, а гранични прелаз спреман за кориштење.