latinica  ћирилица
19/02/2016 |  10:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Хала "Пионир" добија име по Александру Николићу

Дворана "Пионир" у најкраћем року добиће име по легенди српске кошарке, професору Александру Николићу, потврдио је градски менаџер Горан Весић.
Хала "Александар Николић" (Фото: tiketklub.com) -
Хала "Александар Николић" (Фото: tiketklub.com)

"Скупштина Београда добила је писмо премијера Вучића којим нас је замолио да размотримо иницијативу да хала "Пионир" добије име по професору Александру Николићу, оцу српске кошарке. Писмо је прослијеђено СЦ Ташмајдан, чији ће органи управљања у најкраћем року донијети одлуку да хала "Пионир" добије име по Александру Николићу. Захвални смо премијеру Вучићу и нашем прослављеном тренеру Божидару Маљковићу на овој иницијативи. Хала Пионир постала је храм кошарке и нема ништа природније него да носи име по оцу српске кошарке", рекао је Весић за Блиц.

Николић, кога су многи звали оцем југословенске кошарке, у свом првом мандату (1951-1965) као селектор репрезентације освојио је двије сребрне и једну бронзану медаљу на Европским првенствима, као и бронзу на Свјетском шампионату.

На мјесто селектора Југославије вратио се 1976. и у наредне двије године освојио златне медаље на Европском и Свјетском првенству.

Члан ФИБА куће славних преминуо је у Београду 12. марта 2000. у 75. години.