latinica  ћирилица
19/02/2016 |  15:37 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Зворник: Знамените грађевине препуштене зубу времена (ФОТО/ВИДЕО)

Највећи дио знаменитих грађевина у Зворнику је препуштен зубу времена. Из године у годину пропада, нарушава изглед центра града и представља опасност за сусједне објекте и пролазнике. Зворничани ишчекују њихову реконструкцију.
Зворник - Фото: РТРС
ЗворникФото: РТРС

Стара болница, кућа Беле Фишера и Андрашева вила свједоци су прошлости, незванични симболи Зворника, грађевине које су деценијама привлачиле пажњу посјетилаца. Данас су руине.

- Не чувамо их зато што, лични интереси преовлађују друштвене заједничке интересе свих грађана. Архитектонску велику вриједност имају, али постају депоније за смеће, рекао је Рајко Аврамовић, музејски радник.

Ови објекти и још неколико њих из доба Аустроугарске представљају ругло главне градске улице. На реконструкцију објеката чекаће се још. Главни разлог су неријешени имовинско-правни односи.

- Оставинска расправа у многим поступцима није завршена па ту имамо велики број власника. Нпр. одређене парцеле као у случају Андрашеве виле и то нам је генерално велики проблем, истакао је Бојан Ивановић, в.д. замјеника градоначелника Зворника.

Додатни проблем представља и то што ови објекти немају статус националних споменика и нису под заштитом. Надлежни се надају да ће републички завод ускоро дефинисати њихов статус.

- Тако да ћемо у наредном периоду моћи да донесемо неку одлуку у ком правцу да се иде та реконструкција и одржавање тих објеката, односно каква ће њихова коначна судбина бити, закључио је Бошко Којић, Одјељење за просторно уређење Зворник.

Историја се, између осталог, чува кроз архитектуру, зворничке знаменитости препуштене су неизвјесној судбини и дугорочним плановима, а грађани се надају да ће ускоро бити реконструисане и саставни дио туристичке понуде.