latinica  ћирилица
22/02/2016 |  11:04 ⇒ 11:19 | Аутор: Блиц

Срамни графити осванули на српској православној цркви у Аустралији

Зграда српске православне цркве у Викторији у Аустралији у ноћи између суботе и недјеље оскрнављена је срамотним графитима који позивају на линч Срба и величају усташтво и нацизам.
Увредљиви графит   (Фото:Mike Dugdale) -
Увредљиви графит (Фото:Mike Dugdale)

Кукасти крстови и добро позната усташка парола "Србе на врбе", која позива на убијање Срба, исписани су црним спрејем на фасади цркве у резиденцијалном насељу Хамлин Хајтс.

На другом зиду цркве стајао је натпис: "Добар Србин је мртав Србин", а поред њега исписан је симбол усташа који су током Другог свјетског рата чинили звјерске злочине.

Срби који су у недјељу дошли на службу у цркву били су шокирани вандализмом који су затекли.

- Овакви натписи оживљавају све ужасе и страхоте које је наш народ преживио током Другог свјетског рата у логорима смрти. Ово је агресиван напад на српску заједницу - рекла је Лили Стефановић.

Ова Српкиња која живи у Аустралији истакла је да је овај чин уперен против људи који су овдје дошли да започну нов живот.

- Жеља свих који су се овдје доселили била је да изграде нов живот и нову цркву, која ће их подсјећати ко су и одакле долазе. Срби који овдје живе жељели су да оставе сав бол иза себе, а ови натписи раде управо супротно. Трауматизују људе - рекла је Стефановић, чији се деда у Аустралију доселио послије Другог свјетског рата и учествовао у подизању цркве.

Црквена заједница и предсједник Српске заједнице Мирослав Перишић префарбали су графите истог дана, и позвали власти да одговорно поступе и пронађу кривце.

- Надамо се да ће људи ове увреде схватити само као обичну глупост оних који су их написали - рекла је Стефановић.

Црква у Хамлин Хајтсу сљедећег мјесеца угостиће српског патријарха Иринеја, а мјештани сматрају да је најављена посјета један од узрока овог вандализма. Полиција истражује случај, али за сада кривци нису пронађени.