latinica  ћирилица
24/02/2016 |  09:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Амнести интернешнал: Хрватска и даље дискриминише Србе и Роме

У Хрватској и даље траје дискриминација Срба и Рома, наводи се у годишњем извјештају Амнести интернешнала у којем се напомиње да се прошле године земља борила с проблемом великог броја избјеглица и миграната, али се властима замјера да нису поклониле довољну пажњу рањивим особама.
Хрватска (илустрација)     Фото:  Thinkstock -
Хрватска (илустрација) Фото: Thinkstock

Прослава војно-полицијске акције Олује "у којој је 200.000 Срба протјерано из Хрватске 1995." појачала је напетости између српских и хрватских националиста, оцјењује су у извјештају у којем се наводи да је у Вуковару локална власт донијела одлуку о уклањању ћириличних плоча те да су уведена посебна плаћања за документе на ћирилици "упркос томе што су 34 одсто становништва Срби".

Агенција Хина преноси да је дискриминација хрватских Срба настављена у јавном сектору на подручју запошљавања и враћања станарских права.

Искључивање Рома из друштва и даље се раширено, а посебно се види у подручју запошљавања и осигуравања одговарајућег стамбеног простора.

Амнести издваја и неколико појединачних случајева па наводи да је општински суд у Сплиту, на примјер, ослободио одговорности тројицу мушкараца за хомофобни напад на шест жена 2012.

Преноси да су жртве рекле како им је полиција пријетила кад су подносиле пријаву и да није ухватила осумњичене нити истражила случај на задовољавајући начин.