latinica  ћирилица
24/02/2016 |  19:26 ⇒ 25/02/2016 | 22:10 | Аутор: РТРС

Мехмедовић због сумњиве ратне прошлости под лупом НАТО-а (ВИДЕО)

Посланик СДА у бх. парламенту Шемсудин Мехмедовић није добио сагласност америчких власти за посјету школи НАТО у Њемачкој, јер није прошао безбједносну провјеру, наводи Вечерњи лист.
Шемсудин Мехмедовић - Фото: klix.ba
Шемсудин МехмедовићФото: klix.ba

И док му је због провјера ускраћено учешће на одређеним семинарима, хипотека сумњиве ратне прошлости - веза с муџахединима и држављанства која им је додјељивао, ипак не спречава Мехмедовића да буде члан парламентарне Комисије за одбрану и безбједност, која надгледа рад безбједносних агенција и разматра повјерљиве извјештаје. 

Да је Мехмедовић због ратне прошлости и блискости с муџахединима у посљедње вријеме све рјеђе гост на скуповима које организује НАТО у јавности се спекулише већ одавно.

Ипак, Мехмедовић истиче да је томе писао "Вечерњи лист" који је близак Човићу.

"Према томе, то су наша политичка препуцавања, ја о томе не знам ништа", истиче Мехмедовић.

За Мехмедовића су то политичка препуцавања, а за упућене повезаност с муџахединима и њиховим крвавим трагом тешких ратних злочина на подручју Тешња и Теслића за који су награђени бх. држављанствима.

Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност, истиче да је јасно да Шемсудин Мехмедовић више никада неће моћи проћи било коју озбиљнију провјеру НАТО-а због својих веза са радикалним исламистима, са лицима повезаним и са Исламском државом и Ал каидом.

"Мехмедовић је, међутим, предмет западних провјера и због додјеле држављанстава коју је он у неограниченим количинама достављао исламистима под разним именима и под разним идентитетима", каже Галијашевић.

Због истих веза, на мети озбиљних западних провјера могао би се наћи и Шефик Џаферовић, каже Галијашевић, и додаје да је незамисливо да таква лица повезана с највећим безбједносним ризицима, не подлијежу квалитетним провјерама у БиХ, већ се налазе на важнијим мјестима у парламенту.

У том контексту многи виде и константне атаке Шемсудина Мехмедовића на помоћника министра безбједности Вјекослава Вуковића под чијом палицом су бројним муџахединима одузета држављанства. Под изговором закона, Мехмедовић тражи његову суспензију и забрану приступа тајним подацима.

"Уствари, кроз бијес према Вуковићу се артикулише бијес тих исламистичких структура. Из Гвантанама стижу изјаве људи из Алжирске групе о Мехмедовићу и његовој улози као и многе изјаве о Шефику Џаферовићу, о злочинима на Озрену и приликама у Зеници", наглашава Галијашевић.

Да сумњива ратна прошлост кадрова СДА све чешће наилази на непробојан зид америчких провјера показују и примјери ускраћивања амбасадорске функције Бисери Турковић у Бриселу и Вашингтону, а никаква тајна није ни да актуелни шеф обавјештајне службе, због биографије са ставкама ратне муслиманске јединице Бисери и АИД-а, Осман Мехмедагић Осмица није био по вољи Американцима.