latinica  ћирилица
24/02/2016 |  19:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Дворана "Александар Николић" проширује се на 10.000 мјеста

Дворана Пионир која од јуче носи име по легендарном кошаркашком тренеру Александру Николићу, ускоро ће бити проширена и њен капацитет износиће 10.000 мјеста, рекао је директор СРЦ Ташмајдан Милан Нововић.
Хала "Александар Николић" (Фото: tiketklub.com) -
Хала "Александар Николић" (Фото: tiketklub.com)

Тренутни максималан капацитет износи 8.150 мјеста. Потписан је уговор о проширењу капацитета да би се дошло до 10.000 мјеста, а до половине априла биће презентован уговор, истакао је Новововић.

Испред дворане биће уређен трг и постављена биста "оца српске кошарке", а унутар дворане биће постављена спомен табла.

- Веома смо поносни на иницијативу тренера Божидара Маљковића и уз разумијевање премијера Александра Вучића дворана Пионир понијела је име чувеног тренера. Симболично, први догађај у дворани са новим именом биће Дејвис куп меч Србије и Казахстана и можда ће баш наш најбољи спортиста наше земље Новак Ђоковић одиграти први меч - рекао је градски менаџер Горан Весић.

Познати тренер Божидар Маљковић, иницијатор идеје, рекао је да је данас веома емотиван дан за њега јер се за ово борио 16 година.

- Професор Николић је патријарх српске кошарке и заслужио је да се Пионир, као кошаркашки храм, назове по њему. Ја се за ово борим 16 година, четири олимпијска циклуса, али није било разумијевања неких претходних власти. На срећу, Вучић је и сам играо баскет на Новом Београду, рефлексно реаговао и неправда је исправљена - поручио је Маљковић.

Он је додао да је као тренер радио у Реалу, Барселони, Панатинаикосу и зна колико играчи највећих европских клубова са страхопоштовањем долазе у ову дворану.

- Примио сам много порука из цијелог свијета и сви су нам честитали на овој одлуци. Мој пријатељ Едуардо Партела, који је направио шпанску лигу рекао ми је да смо постали најкошаркаскији град у Европи, једини који је својим величинама, Професору и Ранку Жеравици дао имена хала и на тај начин смо ушли у Гинисову књигу поштовања - истакао је Маљковић.

Александар Николић је други великан српске кошарке по којем је једна хала добила име, након што је Хала спортова на Новом Београду названа по Ранку Жеравици.

Према Весићевим ријечима и на платоу испред Хале спортова биће постављена биста бившег селектора Југославије и тренера Црвене звезде и Партизана.