latinica  ћирилица
25/02/2016 |  14:53 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Ивошевић: Захтјев за понављање поступка Н. Ђукићу

Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, најавио је да ће упутити захтјев надлежном суду за понављање поступка у предмету "Тузланска капија" како би била утврђена материјална истина, која није онаква како је то утврдио Суд БиХ током суђења.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Током суђења Суд БиХ је био пристрасан и веома неосновано, из личних разлога, повјеровао судском вјештаку за балистику Берку Зечевићу, који је дао нетачан и веома смишљен налаз против генерала Ђукића", рекао је Ивошевић.

Он је најавио и да ће одбрана генерала Ђукића поднијети кривичну пријаву против Зечевића због лажног свједочења.

Ивошевић каже да је у овом случају начињена, не само груба грешка Суда БиХ, већ највећа коју је судски вјештак за балистику починио свјесно и са намјером да прикрије узроке те трагедије.

"Чудно је да је Зечевић био вјештак и у случају `Маркале` и у свим другим поступцима против Војске Републике Српске", каже Ивошевић.

"Вечерње новости" објавиле су да су вјештаци из иностранства утврдили да људи на Тузланској капији током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја, чиме је оповргнута званична верзија овог догађаја.

Масакр на Тузланској капији 25. маја 1995.године, када је убијена 71 особа, а 240 је рањено, није изазван експлозијом пројектила испаљеног са српских положаја на Озрену - ово је званични закључак петорице балистичких судских вјештака из Чешке, Израела и Француске који су прошле и ове године радили одвојена вјештачења експлозије.

Пред Вишим судом у Београду сутра би требало да се нађе захтјев Министарства правде БиХ којим се тражи да се призна пресуда из Сарајева према којој је генерал Новак Ђукић осуђен на 20 година затвора јер је, наводно, наредио гранатирање Тузле.