latinica  ћирилица
25/02/2016 |  18:36 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Ко је одговоран због људских жртава и милионске штете у поплавама 2014. у Добоју? (ВИДЕО)

Да ли су посљедице поплаве из маја 2014. године могле бити мање да су надлежни реаговали на вријеме и упозорили становништво Добоја, питање је које се поставља већ 20 мјесеци од поплаве.
Добој поплаве - Фото: РТРС
Добој поплавеФото: РТРС

Сумње да је много тога могло да буде другачије додатно је подгријао извјештај Анкетног одбора Народне скупштине РС.

У извјештају Анкетног одбора наводи се да је ванредно стање у Добоју проглашено прекасно као и сигнал за узбуну што градоначелник Обрен Петровић одбацује. 

Поплава катастрофалних размјера није се могла спријечити, али су посљедице могле бити мање да су надлежни реаговали на вријеме. Заказао је, између осталог и знак за узбуну који није дат на вријеме, кажу у Анкетном одбору. Таквог мишљења је и генерал Момир Зец који је у Добоју учествовао у санирању посљедица поплаве.

"Да је дато пре највјероватније је да би мање посљедице биле јер би становништво материјална добра склонили на више спратове или би их возилима извукли", рекао је генерал Зец.

Своје мишљење генерал је изнио пред Анкетним одбором. Први човјек града Обрен Петровић не слаже се са оцјеном Анкетог одбора. Каже да знак за узбуну није споран.

"Није тачно, значи имамо изборе сад у септембру видјећете како ћемо проћи у изборима, народ ће мене казнити ако буде како неко тврди. Ја тврдим да то није тако. Да је сва кривица градоначелника до сада би имао градоначелник 20 кривичних пријава да је одговоран и крив", изјавио је градоначелник Добоја.

"Био сам на мјесту догађаја, борио сам се колико сам могао, али становништво није озбиљно схваталао тренутну ситуацију", тврди Петровић.

Узводно у граду Маглају ванредна ситуација проглашена је дан раније. Остаје нејасно да ли је надлежнима у Добоју то могао бити знак да је и Добој у опасности.

"Јер се никад није десило да вода дође у град Маглај, значи најдаље је долазила до зграде опћине", рекао је начелник Маглаја Мехмед Мустабашић.

Извјештај о поплавама градских власти Скупштина у Добоју усвојила је без указивања на одговорност надлежних. О извјештају Анкетног одбора своје мишљење требало би да дају посланици Народне скупштине РС.