latinica  ћирилица
26/02/2016 |  16:51 ⇒ 20:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Хрватско правосуђе штити ратне злочинце

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је срамна пресуда Жупанијског суда у Загребу којом су бивши припадници хрватске специјалне полиције Фрањо Дрљо и Божо Крајина ослобођени оптужбе за убиство шест старијих српских цивила у селу Грубори код Книна крајем августа 1995. године.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је срамна пресуда Жупанијског суда у Загребу којом су бивши припадници хрватске специјалне полиције Фрањо Дрљо и Божо Крајина ослобођени оптужбе за убиство шест старијих српских цивила у селу Грубори код Книна крајем августа 1995. године.

"Ово је једна од стотина пресуда хрватских судова које потврђују тезу да хрватско правосуђе штити налогодавце и починиоце злочина против српских цивила и заробљеника. На тај начин хрватско правосуђе настоји да допринесе, заједно са хрватским политичарима, очувању мита о такозваном Домовинском рату у коме се Срби тобоже били агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве", навео је Линта у писаној изјави.

Он је апеловао на европског комесара за правосуђе Веру Јурову да затражи од Владе Хрватске да испуни своје међународно преузете обавезе које се односе за кажњавање починиоца злочина над српским цивлима и заробљеницима.