latinica  ћирилица
02/03/2016 |  20:24 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Бијељина: Изложба "Немојте нас заборавити"

У Музеју Семберије вечерас је отворена изложба фотографија првог српског ратног фоторепортера Ристе Марјановића, под називом "Немојте нас заборавити".
Бијељина: Музеј Семберија - изложба - Фото: СРНА
Бијељина: Музеј Семберија - изложбаФото: СРНА

На око шездесет постављених фотографија приказани су ратни добровољци, страдање Шапца, збјегови по Мачви, Цер, повлачење преко Албаније, пробој Солунског фронта...

Један од аутора изложбе Бранислав Станковић, кустос историчар Народног музеја у Шапцу, нагласио је да су ови радови били изложени 1916. године на Савезничкој изложби ратне фотографије у Паризу и на највјернији начин приказали дешавања у тадашњој ратној Србији.

Изложба је плод сарадње Српске академије наука и уметности, Народног музеја у Шапцу, Музеја Новог Сада и Војног музеја у Београду и 2014. године била је најпосјећенија изложба у Србији.

Изложба "Немојте нас заборавити" је након Београда гостовала у Сарајеву, Требињу, Вишеграду, Фочи, Бањалуци и Добоју.

Директор Народног музеја у Шапцу Марко Бингулац рекао је да је Мачва, а посебно Шабац, у Великом рату поднијела велике жртве о чему свједочи податак да је Шабац прије почетка Првог свјетског рата имао 14.000 становника, а по завршетку 1.700.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица изразио је задовољство што тај музеј има част да угости колеге из шабачког музеја, и нада се да ће наставити успјешну сарадњу

Изложбу је отворена до 24. марта.