latinica  ћирилица
03/03/2016 |  14:41 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Обиљежавање годишњице егзодуса Срба из Сарајева

Удружење избјеглих "Срби сарајевске регије" из Братунца у наредна два дана обиљежиће двије деценије од егзодуса Срба из Сарајева након потписивања Дејтонског мировног споразума.
Божић - Фото: ТАНЈУГ
БожићФото: ТАНЈУГ

Ово удружење окупља избјегле сарајевске Србе који су се населили и живе у Братунцу и Сребреници.

Сутра у 19.00 часова у братуначком Културном центру биће одржана академија на којој ће се говорити о страдању сарајевских Срба и подсјетити на голготу кроз коју су прошли приликом исељавања са својих огњишта након 36 одбијених непријатељских офанзива.

Не желећи да остану под муслиманском влашћу сарајевски Срби су напустили своја одбрањена вјековна огњишта и имовину кренувши у неизвјесност да би живјели у слободу која им је вриједнија од све имовине.

Осим подсјећања на те језиве и трагичне догађаје, са којима желе упознати и младе нараштаје, биће приказан и документарни филм о српском егзодусу и патњама током и након исељавања из Сарајева аутора Драгана Елчића, који је живио у Хаџићима.

У суботу ће бити служен парастос, окађене хумке и прислужене свијеће за покој душа погинулим српским борцима са сарајевског ратишта чији су посмртни остаци приликом егзодуса пренесени и поново сахрањени у братуначком гробљу, јер Срби нису остављали своје погинуле јунаке.

У оквиру програма обиљежавања двије деценије од егзодуса сарајевских Срба у суботу ће у братуначкој кино сали бити приређена монодрама под насловом "Надежда Петровић" коју ће извести глумица Биљана Ђуровић.