latinica  ћирилица
03/03/2016 |  17:53 | Аутор: СРНА

Саслушана Војинка Павловић о страдању цивила из братуначког села Липеновићи

У канцеларији Тужилаштва за ратне злочине БиХ у згради Основног суда у Сребреници данас је о страдању цивила из овог мјеста у јулу 1995. године саслушана свједок Војинка Павловић /67/ из братуначког села Липеновићи код Кравице.
Војинка и Војин Павловић - Фото: СРНА
Војинка и Војин ПавловићФото: СРНА

Павловићева је дугогодишњи дијабетичар и тешко се креће, али се одазвала на позив Тужилаштва у пратњи сина Војина.

Она тврди да је изненађена овим позивом и темом о којој је дала изјаву, јер је цијело вријеме рата провела у Србији гдје се налазила и у јулу 1995. године.

"Муслиманске снаге из Сребренице и околних села попалиле су наше село још у мају 1992. године када сам са породицом избјегла у Прњавор код Шапца. У мају су нам запалили кућу у Липеновићима, а на Божић 1993. године и кућу у Кравици и тада је уништено више српских села, а преживјело становништво већином је пребјегло у Србију гдје је остало до краја рата", изјавила је Павловићева.

Она каже да се неки од протјераних Срба још нису вратили јер им спаљене куће још нису обновљене.

Њен син Војин, који је предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива Републике Српске", каже да још нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Кравици на Божић - 7. јануара 1993. године када су муслиманске снаге убиле 49 мјештана, а седам их је нестало, док је 80 Срба тога дана рањено.

"Умјесто да нас питају о српском страдању они позивају болесне жене које у току рата нису биле на овим просторима да свједоче о нечем што нису видјеле и о чему немају никаквих података", каже Војин Павловић.

Он додаје да је прошле године Тужилаштво БиХ саслушало и његовог оца Костадина и сматра да је ово притисак и застрашивање чланова његове породице од Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/.

"Знају они да моји родитељи немају никакве везе и сазнања о јулским доагађајима у Сребреници 1995. године, али их саслушавају због дјеловања `Источне алтернативе`, инсистирања на одговорности починилаца злочина над Србима и залагању да се дође до пуне истине о српском и свим страдањима на овим просторима", тврди Павловић.

Према његовим ријечима, апсурд је и лицемјерство да се овдашњи Срби саслушавају у згради сребреничког суда који је у рату био логор за Србе у коме су многи подлегли тортурама и убијени, а педесетак сребреничких и братуначких Срба, међу којима и пет несталих у Кравици на Божић 1993. године, који су приведени у овај логор у току рата, још се воде као нестали.

Павловић тврди да Тужилаштво БиХ врши узнемиравање и правно насиље над члановима његове породице, али да га то неће застрашити и поколебати у борби за доказивање истине о српском страдању и тражењу одговорности починилаца злочина над Србима у средњем Подрињу, гдје су у походу етничког чишћења муслиманске формације уништиле око стотину српских села и убиле око 3.000 мјештана, од којих више од половине цивила.