latinica  ћирилица
04/03/2016 |  09:37 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Хипо Алпе- понудили смо фер рјешење које ће растеретити наше клијенте

Поводом јучерашње бурне расправе о пробемима клијената са кредитима у швајцарским францима огласио се менаџмент "Хипо Алпе" банке, објашњавајући начин на који би корисници могли да смање своје обавезе и знатно олакшају отплату преосталих рата.
Хипо банка, Бања Лука - Фото: СРНА
Хипо банка, Бања ЛукаФото: СРНА

'Hypo Group Alpe Adria AG' свјесна је проблема са којима се корисници кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима суочавају те је заједно са новим власницима припремила одговорно рјешење за све своје клијенте физичка лица који имају кредите у отплати са валутном клузулом у швајцарским францима, саопштено је данас из Хипо групе.

“Са овим добровољним рјешењем Хипо банке у Босни и Херцеговини пружају својим клијентима више него фер рјешење, које ће их финансијски растеретити, а које уједно представља и рјешење које неће угрозитi домаћи банкарски систем или домаћу економију“, објаснио је Улрих Кисинг, предсједник Управе 'Hypo Group Alpe Adria'.

Примјер за прерачунавање кредита

Рјешење подразумијева смањење износа кредитних обавеза за 30 одсто уз конверзију у домаћу валуту по тренутном курсу, фиксну каматну стопу новог кредита од 5.99 одсто, при чему ће Банка сносити све накнаде преноса, објезбјеђење по новом кредиту остаје исто, а могуће је и даље продужење рока доспијећа до 100 одсто преосталог рока отплате кредита за клијенте до највише 75 година старости.

Предложено рјешење Хипо банке има и додатну компоненту социјалне одговорности, у виду додатне олакшице смањења износа кредитних обавеза за 50 одсто, а која ће се осигурати за 25 одсто клијената чија домачинства имају најнижа мјесечна примања.

Циљ Банке је да у наредних неколико мјесеци ријеши и закључи конверзију, а са клијентима ће се директно ступати у контакт те ће бити замољени да Банци до 31. марта 2016. године доставе податке о својим примањима при чему Банка планира да почне са провођењем конверзија од 18. априла 2016. године те да се процес конверзије заврши до 1. јула 2016. године, саопштено је данас из ове Банке.