latinica  ћирилица
04/03/2016 |  18:15 ⇒ 05/03/2016 | 19:25 | Аутор: СРНА

Јуришић ослобођен оптужби

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Илију Јуришића оптужби за ратни злочин јер није било доказа да је наредио напад на колону војника ЈНА која се повлачила из Тузле у мају 1992. године, објављено је данас на сајту тог суда.
Илија Јуришић (Фото:n1info.com) -
Илија Јуришић (Фото:n1info.com)

Овом одлуком поништена је првостепена пресуда Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом је Јуришић био осуђен на 12 година затвора.

У образложењу Апелационог суда наводи се да је првостепени суд пресуду донио на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, због чега би ова пресуда морала да буде укинута, али како је у овом предмету првостепена пресуда већ укидана, Апелациони суд био је обавезан да сам пресуди.

Апелациони суд је након оцјене и анализе изведених доказа закључио да није било непосредних доказа да је Јуришић извршио кривично дјело за које је оптужен, а да се такав закључак "као једини могући, не може извести ни посредно, из чињеница које су неспорно утврђене током поступка".

Будући да је "доказаност навода из оптужнице Тужилаштва за ратне злочине остала на нивоу сумње", Апелациони суд је одлучио да донесе ослобађајућу пресуду, јер је Закоником о кривичном поступку прописано да ће сумњу у погледу доказаности чињенице од значаја за одлуку, суд ријешити у корист окривљеног.

Јуришић је 2013. године други пут био осуђен на 12 година затвора због оптужби да је извршио ратни злочин употребом недозвољених средстава борбе.

Одбрана се жалила на одлуку, а Апелациони суд је 2015. године одлучио да сам изведе кључне доказе на основу којих је сада донио ову ослобађајућу пресуду.

Тужилаштво за ратне злочине теретило је Јуришића да је супротно договору о мирном повлачењу између СР Југославије и БиХ као дежурни оперативног штаба Станице безбједности Тузла наредио напад на колону војника ЈНА која се повлачила из касарне у том граду 15. маја 1992. године.

Том приликом је, како је тврдило тужилаштво, изговорио ријечи "на ватру одговори ватром", а наредбу је примио од надређеног Мехе Бајрића.

Муслиманско-хрватске јединице Територијалне одбране уз припаднике паравојне јединице "Зелене беретке" пуцали су најприје на возаче, па на војнике који нису били спремни за борбу и нису имали оружје уз себе да би могли да се одбране.

У нападу на колону ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године погинуо је најмање 51 војник, око 50 њих је рањено, а уништен је и већи број санитетских возила.

Јуришић је ухапшен 14. маја 2007. године на београдском Аеродрому "Никола Тесла", по међународној потјерници, а у октобру 2010. године пуштен је да се брани са слободе.

Српско Тужилаштво за ратне злочине преузело је предмет "Тузланска колона" од Војног тужилаштва у Београду 2004. године.