latinica  ћирилица
05/03/2016 |  16:26 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Вожња мотоцикла у Српској луксуз (ВИДЕО)

Вожња мотоцикла у Републици Српској представља луксуз. Тако, чини се, каже закон. Изузетно високи трошкови регистрације мотоцикала многе љубитеље двоточкаша отјерали су из Српске у Федерацију или Брчко дистрикт. Јер регистровање мотора пријављеног на адреси у Српској, и до 1.000 марака је скупља.
Вожња мотоцикла у Српској представља луксуз - Фото: РТРС
Вожња мотоцикла у Српској представља луксузФото: РТРС

Дјелује невјероватно, али је истина – цијена регистрације мотоцикла у два бх енитета драстично се разликује. Регистрација у Републици Српској је, у просјеку око 400 КМ скупља него у Федерацији БиХ или Брчко Дистрикту. Ако је ријеч о мотоциклу са већом кубикажом, односно, преко 1.100 кубика, онда је та разлика драстично већа и прелази 900 марака.

Због тога многи мотоциклисти из Српске, попут Требињца Маје Алексића, своје љубимце региструју на територији Федерације Босне и Херцеговине или Брчко дистрикту.

- Прву регистрацију сам платио овдје, скоро 1.500 КМ. Другу сам платио преко пријатеља у Мостару и била је 480 КМ. Дакле, 1.000 марака сам уштедио на првој регистрацији, истакао је Алексић. 

За све је крив Закон о порезу на употребу, држање и ношење добара донесен 2001. године у којем се посједовање мотоцикла карактерише као луксуз и сврстава у исту раван са посједовањем јахте. Управо зато много је оних који возило региструју на туђој адреси. Да ово није ништа необично потврдили су у бањалучком Мото клубу „Исток“.

- Постоје људи који чине услуге нашим другарима, он не пита за ситуацију, зна да нису његови, само нам чини услугу, истакао је Дарко Савић, Мото клуб „Исток“.

На тај начин они су добили регистровано превозно средство и нису учинили никакав прекршај. Само су искористили рупу у закону. То, ствара милионске губитке буџету Српске и безбједност саобраћаја на њеним улицама доводи у питање.

- 26 мотоцикала категорије 1.100 кубика и више има регистровано у читавој Српској. То је комплетан апсурд. Само у клубу „Исток“ ви имате 12 таквих мотоцикала, значи два клуба региструју овдје, све остало вани, додао је Савић.

Прије седам година, Министарство финансија Републике Српске добило је сличну Инцијативу за измјену спорног закона. Међутим, тада се, из неког разлога, приступило и анализама измјена Закона у дијелу који се односи не само на мотоцикле, већ и на аутомобиле и комби возила веће кубикаже. Након свих прорачуна иницијатива је одбијена уз оправдање како би Српска тиме изгубила преко 11 милиона марака годишње. Овај пут из Министарства финаниса нису ни хтјели да се огласе.

- Није занемарива количина новца кој се слијева у касу Федерације и Брчко дистрикта, а могло би да се слива у касу Републике Српске, нагласио је Алексић.

Према процјенама свих мотоклубова са територије Републике Српске, око 90 одсто мотоцикала чији власници живе у Републици Српској су регистровани или у Федерацији БиХ или у Брчко Дистрикту. То је највише изражено у рубним општинама, гдје готово да и нема регистрованих мотоцикала преко 800 кубика. Да проблем постоји признао је и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник странке Уједињена Српска Ненад Стевандић. Са мотоциклистима је одржао састанак, а нова иницијатива требало би да буде покренута за 10-ак дана.

- У Брком имате чак особе на које је регистровано 40-50 мотора што утиче додатно и погоршава безбједност саобраћаја. Непристојно је израбљивати своје грађане, није разумно да је јефтиније у Брчком и Федерацији. Губитак за буџет је такође велики, много је мотива, истакао је Стевандић.

Предложено је да цијена регистрације мотоцикла у Српској буде чак и нижа у односу на Федерацију, што би буџету Српске донијело веће приходе. Све то, гарантује Стевандић требало би да буде завршено током ове године. Одлив средстава које би требало да буду у буџету Српске није једини проблем због којег је неопходно измијенити спорну законску одредбу.

- Мање простора заузимају, рјешавају проблем загушења, паркирања, много је разлога. Прво равноправност, друго да Република Српска покаже да је осјетљива према својим грађанима, туризам, да имате пуџетску ставку која се пуни. На овај начин она се смањује јер се број људи у Федерацији у Брчко Дистрикту повећава. Можете ви повећати цијену колико хоћете, али ћете имати празну касу, ако идемо на количину онда ћете и имати и на најмању цијену добитак, додаје он.

За разлику од четвтороточкаша, мотоцикл је еколошки прихватљивије превозно средство и као такво у готово свим земљама Европске уније, али и окружења све више се стимулише његова употреба. Стимулације се огледају у мањем порезу и давањима приликом регистрације али и у нижим цијенама путарина и то за чак 50 одсто.

Нажалост то није случај у Републици Српској гдје се власницима мотоцикала неоправдано намећу додатни порези. Изузетно високе цијене регистрације, које се у Српској разликују од цијена у другим земљама, између осталог, за посљедицу имају мотоциклисте који возе нерегистроване мотоцикле, јер како кажу, нису у могућности сваке године плаћати тако високе трошкове и будући да често настоје избјећи контролу полиције приликом вожње, неријетко долази до саобраћајних несрећа.