latinica  ћирилица
08/03/2016 |  18:58 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Суђење Орићу- заштићени свједок изложен пријетњама (ВИДЕО)

Унакрсним испитивањем заштићеног свједока, настављено је суђење ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у селима око Братунца и Сребренице.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Свједок, припадник ратних муслиманских јединица, поновио је да је био очевидац ликвидације Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

И док је одбрана оптужених у покушају дискредитације, указивала на разлике у исказима свједока у предистражним радњама и у поступку, он је остао истрајан - због безбједности, истину је рекао тек када је напустио Федерацију.

Чланови породице који су у Федерацији остали, тврди, изложени су пријетњама и уцјенама. Због тих тврдњи, и зарад истине и правде, хитно реаговање Тужилаштва БиХ и истрагу - траже представници српских удружења.

Како су започели испитивање свједока на рочишту прије 15 дана, тако су адвокати оптужених, наставили данашње.

Упркос критикама предсједавајућег вијећа Шабана Максумића, дрско и упорно инсистирали су на разлици у исказима. У два, која је свједок дао истражиоцима 2003. и 2014. године, о убиствима 3 српска заробљеника, као очевидац, јесте говорио, али убице није идентификовао. Због страха за властиту и безбједност своје породице, каже.

У последњем исказу из 2015., и то је учинио. Пречула је одбрана и да му је приликом једног од тих саслушања – у Тужилаштву БиХ, како је рекао, замотана жена пречесто постављала сугестивна питања – попут онога – “Да ли сте сигурни да смијете то да кажете“.

Душу је отворио тек када је добио исељеничку визу! И статус заштићеног свједока – што би требало да значи да је његов идентитет познат само странама у поступку. Но, очигледно није тако. Јер, након што је проговорио, активирани су саборци и симпатизери Насера Орића и Сабахудина Мухића.

Чланови породице који су му остали у Федерацији, тврди свједок, изложени су сталним пријетњама и застрашивањима.

"Они су обишли тамо све моје. Пријетили су им! Доста су им нанијели белаја", рекао је заштићени свједок.

О детаљима свједок није стигао да проговори. Спријечен је од стране одбране и Судског вијећа, под изговором да то није предмет суђења.

Но, и на претходном саслушању и данас поновио је више пута – команданта, како је све вријеме ословљавао Орића, због окрутности - плашио се и у рату и у миру.

И не само он, тврде у удружењима српских жртава. Од Орићеве страховладе, кажу, трауме носе готово подједнако и Срби и Бошњаци.

Због тврдњи заштићеног свједока, српска удружења захтијевају хитно реаговање Тужилаштва БиХ. Притвор за Орића и Мухића, и оптужницу за њихове саучеснике, уколико се наводи свједока покажу тачним.

"Данашња изјава заштићеног свједока о притисцима не смије да прође без реакције надлежних органа", каже за РТРС Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата.

Реаговања надлежних раније, међутим није било. Јер још од хапшења Орића у Швајцарској у жижи је сарајевске јавности –политичара, медија, невладиног сектора.

Први су Орића гостили у заједничким институцијама, други га декларисали као хероја, а трећи, тврдили како свједоци лажу, и прије него је оптужница написана или очевици проговорили. Они су и данас напунили судницу. Орића дочекали и испратили пољупцима и покличима. Зато је одбрана, ван суднице била ћутљива.

"Све што смо имали да кажемо рекли смо у судници, ето све можете пренијети из суднице", рекла је Лејла Човић, адвокат Насера Орића.

Из суднице, међутим данас тајац. На оптужбе о пријетњама и притисцима - данашње и све претходне - не реагују. Чак ни, саопштењима - у последње вријеме тако учесталим – али у неким другим предметима.

У тим другим, безазленијим - попут случаја Радончић, експресно пишу и оптужнице због утицаја на правосуђе. Оптуженог притварају! А Орић и Мухић слободно шетају! Међу жртвама и свједоцима!