latinica  ћирилица
09/03/2016 |  12:49 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Позив држављанима Србије у БиХ за пријаву учешћа на изборима

Амбасада Србије у БиХ обавјештава све држављане Србије који имају боравиште у иностранству да су расписани избори за посланике Скупштине Србије, који ће бити одржани 24. априла, и да могу да се пријаве за гласање до 2. априла у димпломатско-конзуларним представништвима Србије у БиХ.
Станимир Вукићевић - Фото: СРНА
Станимир ВукићевићФото: СРНА

"Наши држављани у БиХ могу до предвиђеног рока да се пријаве у Амбасади Србије у Сарајеву или у генералним конзулатима у Бањалуци и Мостару", рекао је амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Он је поручио да бирачи који имају боравиште у иностранству могу посредством дипломатских представништава Србије до 2. априла у иностранству, дакле и у БиХ, да поднесу захтјев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

"Захтјев да се упишу у бирачки списак у иностранству подносе сви држављани Републике Србије који желе да гласају у иностранству до 2. априла, јер у супротном неће моћи да остваре своје бирачко право", појаснио је Вукићевић.

Уколико бирач, истиче он, није уписан у јединствени бирачки списак, осим захтјева за гласање у иностранству, мора поднијети и захтјев да се упише у јединствени бирачки списак.

Према његовим ријечима, провјера и увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе Србије www.mduls.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.

"За додатне информације држављани Србије могу се обратити лично у Амбасаду у Сарајеву и генералне конзулате у Бањалуци и Мостару, или путем интерент страница www.сарајево.мфа.гов.рс, или www.sarajevo.mfa.gov.rs, са којих могу да преузму и Захтјев за упис у јединствени бирачки списак и Захтјев да се упише податак да ће бирач гласати у иностранству", додао је Вукићевић.

Предсједник Србије Томислав Николић потписао је 4. марта Указ о распуштању парламента Србије и расписао ванредне републичке изборе за 24. април.

Након што је потписао Указ о распуштању парламента и расписивању избора, Николић је позвао грађане и учеснике избора, али и медије на фер и демократску утакмицу, изразивши увјерење да ће Србија након избора наставити с реформама и да неће одустати од пута којим сада иде.