latinica  ћирилица
09/03/2016 |  12:59 | Аутор: СРНА

Митровић: Не смије се стати у процесуирању злочина

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић оцијенио је да да се након ослобађајуће пресуде Илији Јуришићу у београдском Апелационом суду не смије стати са процесуирањем одговорних за злочине над војницима ЈНА у "тузланској колини" пред правосуђем у БиХ.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Ако Илија Јуришић није крив, правосуђе БиХ мора коначно утврдити ко је одговоран за овај злочин и да то процесуира", рекао је Митровић.

Митровић је навео да су након првостепене пресуде Јуришићу, породице српских жртава биле убијеђене да је он одговоран за злочине почињене над војницима у "тузланској колони", али да је Јуришић под политичким утицајем ослобођен у другостепеном поступку.

"За породице жртава рата из Републике Српске неприхватљиво је ослобађање Јуришића, који сигурно има неку врсту одговорности по командном ланцу у извршењу тог злочина", закључио је Митровић.

Апелациони суд у Београду недавно је правоснажно ослободио Илију Јуришића оптужби за ратни злочин јер није било доказа да је наредио напад на колону војника ЈНА која се повлачила из Тузле у мају 1992. године.

Овом одлуком поништена је првостепена пресуда Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом је Јуришић био осуђен на 12 година затвора.