X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/03/2016 |  14:02 | Извор: СРНА

Логораши: Процесуирати одговорне за злочине над Србима

Савез логораша Републике Српске сматра да није довољно само да Тужилаштво подигне, а Суд БиХ потврди оптужницу за ратне злочине почињене над Србима, већ да наредбодавци и починиоци тих злочина коначно буду процесуирани, изјавио је предсједник Скупштине Савеза Спасоје Ковачевић.
Савез логораша Републике Српске - Фото: РТРС
Савез логораша Републике СрпскеФото: РТРС

Ковачевић је рекао да Савез логораша поздравља одлуку Тужилаштва БиХ којом је подигнута оптужница против четири припадника ХОС-а за злочине над српским цивилима на подручју Чапљине и логора "Дретељ", али да је коначно дошло вријеме да се почне са процесуирањем ратних злочина почињених над Србима у БиХ.

Он је рекао да је Савез логораша Републике Српске незадовољан досадашњим радом Суда и Тужилаштва БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима.

Ковачевић је подсјетио да је Тужилаштво БиХ 2011. године подигло оптужницу против осам лица због ратног злочина почињеног над Србима у логору "Силос", али да пред Судом БиХ још нико није осуђен за тај злочин.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица, некадашња припадника ХОС-а, који су оптужени да злочине над жртвама српске националности на подручју Чапљине и логора "Дретељ".

Оптужница је подигнута против Мирослава Хрстића /67/, Ивана Медића /64/, Миљенка Ноголице /54/ и Тонће Рајича /45/, сви држављани БиХ и Хрватске, саопштено је из Тужилаштва.