latinica  ћирилица
09/03/2016 |  16:53 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Упркос повољним условима, ограничена пластеничка производња у Требињу (ВИДЕО)

Иако југ Републике Српске има добре природне услове, пластеничка производња поврћа је ограничена. Који су разлози за то, више информација доносе колеге из Требиња.
Ограничена пластеничка производња у Требињу - Фото: РТРС
Ограничена пластеничка производња у ТребињуФото: РТРС

Разлога за то је више, а основни су, чини се, релативно висока почетна улагања. Недовољно је и непознаница о предностима производње поврћа у пластеницима, ограничено тржиште и цијене, на које утиче понуда поврћа из окружења. За сада, пластеници се подижу на окућницама, и као додатни извор прихода. 

Браћа Недјељко и Жељко Мирдиња подигли су пластеник прије седам година. Без довољно искуства за узгој раног поврћа, у инвестицију од дванаест хиљада марака, ушли су са доста неизвјесности. Послије двије године, од продаје поврћа вратили су уложени новац. У зимском узгоју, кажу, узгајали су различито поврће и тражили мјесто на тржишту.

"Свака производња је исплатива, само је питање колико је човјек спреман да улаже и ради", каже Недељко Мирдиња.

Прије петнаестак дана, из шесто метара затвореног простора, трговинама су испоручили прве количине зимске салате. Очекују род од око три и по тоне.
Небојша Милишић ове зиме одустао је од зимске производње. Садњу раног парадајза почеће за двадесетак дана.

"Радио сам салату прошле године и није било зараде, требињска пијаца препуна робе са стране, не можемо да конкуришемо", навео је Небојша Милишић.

Пластеничка производња зимског поврћа, због услова тржишта, биће ограничена, и само као додатни извор прихода.

"Ово је допунски посао, брат и ја имамо сталне послове, а би ли се могло живјети, па би вјероватно ако би се посветио више томе", навео је Недељко Мирдиња.

" По мени, мало је тржиште, то је основни проблем, нико неће да покрене да се овдје отвори пијаца као у Чапљини", рекао је Душан Бојбаша.

Дио пољопривредника ушао је у производњу расада за тржиште, за прољећну садњу на отвореном. Тврде да то тражи више посла и времена од производње конзумног поврћа, а да зараду траже у разлици продатих количина.