latinica  ћирилица
12/03/2016 |  08:24 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Обиљежавање двије деценије од егзодуса сарајевских Срба (ФОТО/ВИДЕО)

У Бијељини се обиљежава 20 година од егзодуса Срба из Сарајева. У Манастиру Свете Петке служена је литургија.
Бијељина - парастос - Фото: РТРС
Бијељина - парастосФото: РТРС

Биће одржана и академија на којој ће се говорити о трагедији сарајевских Срба којој ће присуствовати и предсједник РС Милорад Додик.

Исељавање 120 хиљада Срба из Илијаша, Вогошће, Хаџића, Илиџе, Рајловаца, Грбавице почело је у јануару 1996. и трајало је цијели март.

Одољели су ударима 36 бошњачко-хрватских офанзива, па и НАТО, али након што је из Дејтона стигла вијест да ће територија тада Српског Сарајева припасти Федерацији, нису жељели да прихвате бошњачку власт.

Након егзодуса, дио расељених Срба из Сарајева нови живот почео је у Источном Сарајеву а дио у Бијељини.

У Бијељини је под покровитељством предсједника Републике Српске почело обиљежавање 20 година од егзодуса Срба с подручја Сарајева. У Манастиру Свете Петке Свету архијерејску литургију је служило неколико владика, а у току је парастос погинулим борцима сарајевске регије у протеклом отаџбинском рату.

Обиљежавању 20 година од егзодуса присуствоваће предсједник Додик и највиши званичници РС. У 14 часова у Центру за културу биће одржана академија коју ће преносити наша телевизија.

Сјећања свих оних који су напустили огњишта и након 20 година веома су болна.

“У мом насељу 1000 становника је било, сад нема нико. Од тих 1000 је 7% погинуло, што жена што мушкараца, што бораца и тако даље“, каже Момчило Бугас.

На обиљежавање 20. годишњице егзодуса Срба у Бијељину су дошли и они који живе и у другим градовима Српске. Симо Радић живи у Добоју.
“Ми знамо због чега сми изашли. Изашли смо због Републике Српске и ми се с тим поносимо, тако да кад само на то помислимо сматрамо да наша борба није била узалудна и да сам ја данас као пензионер врло задовољан“, каже Радић.

Заједно са својим суграђанима сарајевску регију напустио је и дугогодуишњи руководилац Ваздухиопловног завода “Орао“ Милан Прица који се са својим колегама ангажовао да спасе фабрике, свјестан да ће доћи вријеме када ће свим овим људима бити неоходно обезбиједити посао.

“Дошли смо овамо, ми у Бијељину, неко негдје, расули се. То је туга сарајевских Срба, интелигенција је отишла на разне стране наше језгро се изгубило, нисам задовољан како се све то одвија, како је дат значај овоме, политика је радила своје, препуштени смо били сами себи и ко се успио снаћи, успио је“, изјавио је Прица.

Светој архијерејској литургији у манастиру Свете Петке присуствовао је и први предсједник Народне скупштине РС Момчило Крајишник који сматра да је велика одговорност међународне заједнице за егзодус сарајевских Срба.

“Тада је било пуно неповјерења, пуно непознаница, и на крају крајева то се послије испоставило врло је тешко било некоме кад су смоције биле и на једној и другој страни да остане у окружењу гдје је мањина, тако да ће остати увијек дилема да ли смо требали отићи или остати. Сигурно да је штета велика што смо отишли али многе ствари морале су се десити, тако да се и то морало десити“, сматра Крајишник.

Обиљежавање 20 година од егзодуса Срба с подручја Сарајева организује са на иницијативу Удружења грађана “Пријатељи Илијаша“ које је у манастиру Свете Петке у Бијељини подигло споменик погинулим саборцима чији посмртни остаци почивају далеко од завичаја.

У 14 часова у Центру за културу “Семберија“ биће одржана академија након које ће се приказати документарни филм о сарајевском егзодусу аутора Драгана Елчића под називом “Сарајевски егзодус-три тачке на мир“.