latinica  ћирилица
13/03/2016 |  21:32 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

У БиХ стамбени кредит као дужничко ропство(ВИДЕО)

Може ли се узимање стамбеног кредита на тржишту Босне и Херцерговине назвати дужничким ропством? Тако га, углавном, зову они који одговор на стамбено питање могу дати једино кредитом.
Камате на стамбене кредите - Фото: РТРС
Камате на стамбене кредитеФото: РТРС

Са каматом у распону од пет до шест одсто, по цијенама стамбених кредита БиХ је и даље међу скупљим у регији. 

Дугогодишња отплата стамбеног кредита ближи се крају, а једине ријечи којима је Јелена Поповић описује је – дужничко ропство. Кредит је узела 2004. године, када је најповољније камате нудио тадашњи Фонд становања.

- Мислим да је камата била око шест одсто и узели смо износ који нам није био довољан. Половину смо још узели од Комерцијалне банке и ту смо морали да пристанемо на камату од 11.5 одст - каже Јелена Поповић.

Да ли би се поново одлучила на кредит, није сигурна, мада је то био једини начин да усели у свој стан. У сличној дилеми дуго је био и Младен Антонић. Стамбени кредит отплаћује годину дана. Тако ће бити и наредних девет. Сматра да је имао среће, јер је испуњавао услове за кредит Инвестиционо-развојне банке РС, са каматом од 4,3 одсто.

Да није тако, плаћао би комерцијални стамбени кредит, а то значи камату у распону од пет до шест одсто. Када је ријеч о каматама на стамбене кредите, најскупље их плаћају Црногорци – 6,4 одсто, затим Хрвати 5,7, па грађани БиХ 5,6 одсто. Финансијски портал Балкан магазин недавно је спровео истраживање о висини камата.

Милош Обрадовић, из портала Балкан магазин, каже да су камате у БиХ и даље највише у односу на земље ЕУ, гдје је камата 2,6 одсто.

- У Словенији је 2,5 одсто просјечна каматна стопа. Најнижа је у Финској 1,2 одсто на стамбене кредите - каже Обрадовић.

Ако подигне кредит од 100.000 КМ, на максималних 30 година, по каматној стопи од непуних шест одсто, клијент у БиХ банци ће вратити више од 200.000 КМ. Проширење листе корисника кредита ИРБ-а, чија камата неће прелазити пет одсто, неће значајно промијенити цијену кредита, кажу економисти.

- Ти износи би морали да буду значајни да би дошло до утицаја на висину каматних стопа. По мени су те камате достигле минимум - каже Самир Лачевић, из Удружења банака БиХ.

Стручњаци истичу да су мале шансе да камате  ускоро буду смањене. Онима који се задужују савјетују да добро размисле да ли могу да враћају кредит, те када се одлуче за то, да прикупе понуде неколико банака и упореде ефективне каматне стопе. За крај, обавезно треба прочитати сва, па и најситнија слова уговора, јер стамбени кредит често је кредит за цијели живот.