latinica  ћирилица
16/03/2016 |  18:55 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

"РС Силикон" најављује нова улагања (ВИДЕО)

Успјешан примјер страних улагања у Српску јесте Фабрика за производњу силицијум-метала "РС Силикон" из Бјелајаца, код Мркоњић Града.
РС Силикон - Фото: РТРС
РС СиликонФото: РТРС

У ову фабрику је уложен 41 милион евра, а изградњу је помогла и Влада са 9 милиона. Италијански инвеститор најављује и градњу нове пећи за производњу силицијум-метала. 

"РС Силикон" на западноевропско тржиште извози комплентну годишњу производњу силицијум-метала, од 16 хиљада тона. За силицијум металом, који има широку примјену у производњи алуминијума, аутомобилској, хемијској и електронској индустрији, европско тржиште вапи.

Фоља Ђанмикели, директор фабрике каже да су главана тржишта Италија и Њемачка.

Фабрика у Бјелајцу до сада је обезбиједила егзистенцију 120 породица, колико је радника запослено из овог краја.

Менеџемент "РС Силикона" и матичне италијанске компаније "Металлеге" планирају да граде још једну пећ за производњу силицијум-метала, а то значи и нова запошљавања.

- Било какво проширење које можемо реализовати свакако зависи од домаћих услова који нам се нуде.То је прије свега стабилна цијена електричне енергије - каже Ђанмикели.

Осим 120 запослених, фабрика агагажује исто толико радника у кооперентским фирмама. Само у транспорту сировине, а потом и готових производа на европско тржиште ангажовано је седамнаест превозничких фирми.